Orahovačka Udruga “Jaglac” potpisala ugovor za novi vrijedan projekt “Društveno poduzetništvo udruge “Jaglac”

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama “Jaglac” Orahovica krenula je u realizaciju novog vrijednog projekta. Naime, predsjednica Đurđa Šimatović jučer (srijeda) je u Zagrebu potpisala ugovor za novi projekt koji je predstavljen danas (četvrtak) u uredu udruge u nazočnosti čelnika ‘Jaglaca’ te Snježane Kovačević, vlasnice obrta Compound Effect iz Osijeka kao partnera na projektu.

-U sklopu natječaja Europskog socijalnog fonda “Jačanje društvenih poduzetnika – faza 1” Udruga je potpisala ugovor za projekt pod nazivom “Društveno poduzetništvo Udruge Jaglac”. Vrijednost projekta je 1.025.104,66 kuna, upravljačko tijelo razine 1 je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a razine 2. Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Mi smo kao Udruga nositelji, partner je obrt Compound Effect iz Osijeka i projekt će trajati 21 mjesec – kaže predsjednica Udruge “Jaglac” Đurđa Šimatović.

Kao osnovne ciljeve projekta ističe stjecanje stručnih i poslovnih sposobnosti i vještina o društvenom poduzetništvu zaposlenika i nezaposlenih u udruzi.

-Planiramo započeti poslovanje prema društveno-poduzetničkim principima, povećati vidljivost društvenog poduzetništva na području naše županije. Krajnji rezultat projekta je zapošljavanje pet pripadnika ranjivih skupina za rad u krojačkoj radionici, opremanje prostora radionice te izrada web stranice – rekla je Šimatović.

Snježana Kovačević, vlasnica obrta partnera Compound Effect, inače rođena Orahovčanka, izrazila je veliko zadovoljstvo partnerstvom i suradnjom s Jaglacem.

-Ime mog obrta znači efekt povezivanja, što je upravo vidljivo na ovom projektu kroz koji povezujemo poduzetništvo i udrugu. Koncept društvenog poduzetništva u Hrvatskoj, posebno u ovom istočnom dijelu još uvijek nije poznat javnosti, a ovo je način da to pokažemo i baš na ovom primjer mogu pojasniti da je ovdje riječ o udruzi koja je neprofitna, kreće ka prodaji svojih proizvoda i usluga na način da osiguravaju održivost svog rada. Jer ako jesu ovdje kako bi poboljšali život svojih korisnika, a ovise o donacijama i kratkoročnim financiranjima, onda je dobro da imaju svoj poduzetnički zahvat. Ovo je “pilotiranje” kako se ustvari baciti u poduzetničke vode kako bi korisnici osim što imaju radnu terapiju svaki dan, mogli svoje proizvode i prodati, plasirati na tržište. Za 21 mjesec očekujemo kako ćemo imati pravog poduzetnika u Udruzi “Jaglac” koja će tako svojim radom financijski pokrivati svoje aktivnosti, a ono što je najvažnije da pripadnici ove ranjive skupine imaju priliku raditi i razvijati svoje vještine – zaključila je Kovačević.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content