Pajdašija „Mlado vino“ iz Pitomače već više od 40 godina ne propušta ni jedan vinski blagdan

Jedan od najomiljenijih vinskih blagdana Martinje, proslavljao se diljem vinogorja u Virovitičko-podravskoj županiji, pa tako i na području općine Pitomača koje obiluje vinogradima. Jedno od onih vinskih društava, odnosno pajdašija, koje ne propuštaju ni jedan vinski blagdan je i pajdašija „Mlado vino“, a njeni članovi dolaze sa svih strana svijeta. Neki s područja općine Pitomača, iz Virovitice, Zagreba, pa čak i daleke Irske i Švedske. Ima tu djelatnika raznih struka, pravnika, liječnika, novinara, profesora, ali sve njih veže jedno – ljubav prema vinskim navadama, goricama i dobroj kapljici. Ove godine Martinje su obilježili kod svog pajdaša Marijana Bajsara u Podaršanju u Turnašici.

Pajdašija je osnovana 1979. godine i nikad nije propuštala ovakva druženja, pa čak ni onda kada su se neki od pajdaša raštrkali po svijetu, što u Zagrebu, što u Švedskoj gdje je donedavno živio njihov član, redovni profesor na Odsjeku za znanost o Zemlji na sveučilištu u Uppsali Branko Grisogono – Grga, koji se ne tako davno vratio u Hrvatsku i sada radi kao profesor na PMF-u u Zagrebu. U pajdašiji je i Grgin prijatelj i nekadašnji suradnik, također s istog sveučilišta u Uppsali i također svjetski znanstvenik Leif Enger koji je pajdaš Mladog vina već preko dva desetljeća. Jedan od osnivača društva, donedavni novinar ICV-a, Zlatko Ciprijanović na Martinje u Podaršanj posegnuo je čak iz grada Corka u Irskoj gdje sa svojom obitelji živi već dvije i pol godine, ali kad je u pitanju pajdašija Mlado vino, ništa nije neostvarivo.

IMG a94eb98f0f77232c1ee8c9a633219d40 V

I mi smo na Martinje bili s njima, a na kratko smo porazgovarali s članom pajdašije koji od njenog osnivanja do dana današnjeg nije propustio niti jedan vinski blagdan. Radi se o Marijanu Bajsaru – Baji, revnom sljedbeniku starih navada koji nam je onako usput nabrojao sve članove pajdašije te gdje je, kad i što održano.

– Vinske blagdane obilježavamo svake godine na drugim mjestima, odnosno u vinogradima i kletima naših pajdaša. Prošle smo godine Martinje obilježili u Zagrebu u predjelu Paruževina, a jedne godine Martinje smo obilježili kod našeg pajdaša Leifa u Stockholmu na 13. katu zgrade, a poslije tog na kruzeru koji nas je vozio do Helsinkija u Finskoj – prisjetio se Baja te nas usput upoznao i s nekim od Martinjskih regula.

IMG cf77845239a3f86abc179af4528becab V

– Pajdašija nema predsjednika, ali povodom svakog vinskog obreda biraju se zaduženja. Svake godine domaćin bira stoloravnatelja, a stoloravnatelj imenuje sve ostale funkcije, pa su tu vinonosec, fiškuš, ober fiškuš i ostali. Sve to regulirano je Križevačkim štatutima i toga se strogo pridržavamo, ali pridržavamo se i onih regula o sigurnom prometovanju pa je tako i pravilo da kada se popije ne sjeda se za volan automobila nego ostaje prespavati kod domaćina i pajdaša te onda tek drugi dan poslije doručka na put. Naravno cijela proslava teče po Križevačkim štatutima, a sve to prati pjesma, dobra kapljica i razne delicije sa žara, ražnja i lonca – rekao nam je pajdaš Baja.

(www.icv.hr, bs; foto: B. Sokele)

IMG 2635eb61fcb772600d6709cd260d44b3 V

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content