Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području OBŽ: Ukupna vrijednost aglomeracija dvije milijarde kuna

U organizaciji tvrtke Đakovački vodovod d.o.o. i Općine Semeljci, održana je uvodna konferencija Projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Semeljci, najvećeg i do sada najvrjednijeg projekta na području te općine. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 219.567.261,25 kuna, od čega su 69,3 posto bespovratna sredstva Europske unije, a preostali dio sufinanciraju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode, Općina Semeljci i Đakovački vodovod.

– Projekt izgradnje vodnokomunalne infrastrukture vrjedniji je od čitave infrastrukture koja je do sada izgrađena u našoj općini. Pozivam sve sumještane da se odazovu pozivu na priključenje te imaju strpljenja s izvođenjem radova jer će krajnji rezultat biti od velike koristi za čitavu općinu- rekao je Grga Lončarević, načelnik Općine Semeljci na jučerašnjoj (ponedjeljak) konferenciji održanoj u Semeljcima.

Zamjenik župana Josip Miletić izrazio je zadovoljstvo što će se tim projektom, odnosno brojnim novim priključcima, značajno poboljšati kvaliteta života mještana Semeljaca i cijelog područja koje pokriva Đakovački vodovod.

– Sve su to pretpostavke koje u Osječko-baranjskoj županiji želimo napraviti da se s minimalno vlastitih sredstva omogući kvalitetnija infrastruktura. Ukupna vrijednost aglomeracija na području naše županije je dvije milijarde kuna na čemu zahvaljujem direktorima svih vodovoda, ali i generalnom direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću koji zajedno s resornim ministarstvima radi na rješavanju ovog problema. Uvjeren sam da ćemo realizacijom ovog projekta ostvariti i značajne uštede u gubicima vode- rekao je Josip Miletić.

– U ovom razdoblju izgradit će se više od 50 kilometara kanalizacijskih kolektora zahvaljujući kojima će se više od 3.600 stanovnika priključiti na javni sustav odvodnje. Do sada na području općine Semeljci uopće nije bilo odvodnje s pročišćavanjem otpadnih voda, a sada će imati riješenost javne odvodnje više od 90 posto. Ako pribrojimo đakovačko područje na kojem ćemo priključiti nešto više od 7.000 građana, znači da će više od 10.000 stanovnika uskoro biti priključeno na sustav javne odvodnje. U fazi smo i ugovaranja uređaja za pročišćivanje otpadnih voda u Đakovu i Semeljcima, dok je opskrba na više od 95 posto, pa ćemo na tom području biti daleko iznad nacionalnog prosjeka kad je u pitanju vodnokomunalna infrastruktura- istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i napomenuo kako je lokalni doprinos projektu oko četiri posto, a resornog ministarstva 25 posto.

Ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Elizabeta Kos, istaknula je da je Aglomeracija Semeljci jedan od 60 projekata odobrenih u programskom razdoblju 2014.-2020. čija je ukupna vrijednost više od 25 milijardi kuna, od čega su prihvatljivi troškovi više od 20 milijardi kuna.

– Ministarstvo je partner na ovom projektu, pa osim što sudjelujemo u provedbi odobravanja i pripremi projekta, također sufinanciramo ovaj projekt s oko 13 posto. Općina Semeljci će dobiti priključak na sustave javne odvodnje i vodoopskrbe, a naglašavam da su i pripreme za priključak također prihvatljivi troškovi iz EU fondova pa će i građani manje sudjelovati u troškovima. Osim aglomeracije Đakovo i Semeljci, imamo dio projekata koji će se financirati iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka koji je odobren u ukupnom iznosu od više od 47 milijardi kuna, od čega je 5,5 milijardi kuna usmjereno na vodnogospodarstvo. Prosjek Republike Hrvatske o priključenosti na sustave javne odvodnje je 53 posto, a samo 44 posto tih voda se pročišćava- zaključila je Kos.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content