PROSINAC U GRADU 2021. Zasjala prva adventska svijeća, u Palači pjesmom krenuli polako prema Božiću

Uz taktove pjesme o nestašnom djedici kojem su pokloni ispali iz saonica i porukom da djeci treba ljubav kako bi rasla u Virovitici je večeras (nedjelja) zasjala prva adventska svijeća i prigodna rasvjeta diljem grada. Počela je tako manifestacija Prosinac u gradu.

Središte zbivanja i ove godine je Palača Pejačević, gdje su večeras nastupili mališani Glazbene igraonice Glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica i Grupa Artes, koji su publiku dirnuli nizom božićnih, ljubavnih i popularnih pjesama, pa su se nizali i rock, pop, klape, domaća i strana glazba uz koju su uživali i djeca i odrasli.  

advent vtc 2021 nedjelja1 2

Prosinac u Gradu, kojim se Virovitica tradicionalno priprema za Božić, otvorio je gradonačelnik Ivica Kirin. Poželio je svima da se ove godine, opet obilježene pandemijom koronavirusa i drugim izazovima, ugledaju na najmlađe i da uživaju u svakom danu.

Svim sugrađanima želim da ove blagdane dočekaju u krugu svojih obitelji i da pritom ne zaborave na one oko nas, koji žive sami i koji su u potrebi i kojima ponekad puno znači već i samo jedna topla riječ. Advent nam je svima poziv da zastanemo i malo živimo u sadašnjosti. Poručio sam to roditeljima, bakama i djedovima, da se ugledaju na djecu, da žive već danas, a ne u stalnim brigama što će biti sutra, prekosutra – rekao je gradonačelnik Kirin koji je otvorenju nazočio sa zamjenicom Vlastom Honjek-Golinac i suradnicima. 

advent vtc 2021 nedjelja1 29

DOGAĐANJA NA OTVORENOM 

Podsjetio je da je zbog epidemiološke situacije većina događaja u okviru manifestacije tijekom cijelog prosinca planirana na otvorenom. Neće biti božićnog kina za školarce, a i sv. Nikola stići će “pod mjerama” – darovi će djeci biti uručeni u njihovom kolektivu, školama i vrtiću, odnosno na kućnom pragu za djecu koja nisu uključena u predškolski program.

advent vtc 2021 grad 9

Božićni poklon stiže i umirovljenicima, najavio je gradonačelnik, u obliku božićnice, za sve one koji žive s manje od 2.000 kuna mjesečno. Pozvao je građane da ovih dana uživaju u šetnji gradom, da posjete događanja.

-Neće biti masovnih koncerata, okupljanja su planirana u okviru kraćih, prigodnih koncerata, a naši ugostitelji pobrinuli su se za kvalitetnu domaću ponudu hrane i pića tijekom cijelog prosinca. Zahvaljujem svima koji na bilo koji način sudjeluju u manifestaciji i daju svoj doprinos da nam grad danas ima ovo posebno, blagdansko ruho – rekao je I. Kirin te još jednom apelirao na sve sugrađane da otvore oči i za pomoć onima u potrebi.

Manifestaciju Prosinac u gradu godinama organiziraju  Grad Virovitica i Turistička zajednica grada Virovitice. Obol prekrasno ukrašenom gradu, u kojem svaki kutak priča poseban dio božićne priče, tradicionalno daje Kreativna udruga Unikat, tvrtka Flora, kao i školarci. Grad je tako prepun lampica, kuglica, drvenih igračaka, jelki, patuljaka i drugih detalja u kojima prolaznici uživaju. 

advent vtc 2021 nedjelja1 22

RUKOTVORINE I UKRASI 

Svake adventske nedjelje udruge, društva, OPG-i i drugi sudjeluju na Božićnom sajmu u Palači. Od samih početaka na njemu je i Kreativna udruga Unikat.

Jasna Baranjec Keserica ispred Unikata kaže kako se uz dio starih i novih ukrasa koje su izradili i koji su raspoređeni po cijelom centru građanima svoj rad predstavljaju i na štandu u Palači. Ovdje su od prvog sajma i puno im znači. 

-Ove godine izložili smo, između ostalog, božićne ukrasne kutije, kuglice, nakit, licitarska srca, torbe, odnosno, sve ono što i inače radimo, samo sad s većim naglaskom na božićne motive – rekla nam je. Dodaje kako se velik dio ukrasa izrađuje od već korištenih materijala, kao što je drvo i slično, jer su okrenuti i ka zaštiti okoliša.

Detalji češkoga folklora našli su pak mjesto na staklenim bocama, ukrasnim jastučićima, srcima, čašama i drugim uporabnim predmetima kojima su se posjetiteljima predstavili članovi Češke besede Virovitičko-podravske županije. Jasna Per Kožnjak ističe kako im je drago što su na sajmu od samog početka i što na ovaj način mogu prezentirati Virovitičanima i gostima kako sve njeguju češku kulturnu baštinu na našem području.

DOMAĆA HRANA, TOPLO PIĆE, POKLONI 

Poslušati dobar koncert, djecu počastiti fritulama, a sebe i društvo toplim aromatičnim napitkom, razmijeniti lijepu riječ, kupiti ukras za dom ili poklon drugome – sve su to razlozi koji Virovitičane i njihove goste dovode u Palaču tijekom adventskih nedjelja.

IMG 20211128 184344

Helenu Duvnjak večeras je privukla ponuda glazbe, hrane i pića. – Došli smo vidjeti što ima, malo pojesti i popiti, prošetati se. Prošli smo gradom, stvarno je lijepo uređen – rekla nam je. Njena prijateljica i imenjakinja Helena Maljković kaže kako svake godine prođu gradom tijekom manifestacije. – Mislim da je ove godine najljepše uređen park i cijeli grad, sve je jako lijepo. Danas je prva nedjelja adventa, malo ćemo pogledati ponudu, sigurna sam da će biti svega lijepog za vidjeti tijekom prosinca – poručila je.

Marija Nater u Palaču je stigla s djecom i u pratnji bake. Kaže kako svake godine obavezno posjete Prosinac u gradu, sadržaj u Palači, prošeću ukrašenim gradom. Mališani su ti koji diktiraju tempo, kaže sa smiješkom, a fritule su – obavezne.

IMG 20211128 184829

– Sve nam je lijepo, ne smeta nam ni kišica. Uvijek je lijepo da se nešto događa, da nismo skroz zatvoreni u kućama. Nama je advent vrijeme provedeno s obitelji i u druženjima, kojih je, doduše, zbog svega oko koronavirusa manje, ali su nam jako važna – ističe. 

Atmosferu prve adventske nedjelje kojom je Virovitica zakoračila prema Božiću možete vidjeti u našoj fotogaleriji. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak i M. Lovrenc) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content