Stožer objavio detalje o Covid potvrdama u javnom i državnom sektoru: Evo za koga su obvezne, a za koga ne

Primjena Covid potvrda u javnom i državnom sektoru počinje u utorak, 16. studenoga. I dalje bilježimo veliki broj novozaraženih. U posljednja 24 sata zabilježeno je 6.449 novooboljelih. HZJZ je objavio nove podatke o cijepljenju. Broj cijepljenih posljednjih je dana naglo počeo rasti, a samo jučer iskorišteno je 31.406 doza. Od toga je iskorišteno 18.481 prve doze. U tri dana cijepljeno je oko 50.000 osoba. Dan ranije, 10. studenog, 16.747 građana primilo je prvu dozu, piše Večernji.hr.

U ovom tjednu imamo 36 posto više oboljelih, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. – Na 25. mjestu smo od 27 zemalja EU, samo veću incidenciju imaju Estonija i Slovenija.  Od 277 hospitaliziranih, 204 nije cijepljeno niti jedno dozom. Od 53 preminulih, 39 nije cijepljeno niti jednom dozom. U zadnjih 7 dana među najmlađih 9 preminulih niti jedan nije bio cijepljen – istaknuo je Capak.

Ministar Davor Božinović je govorio o uvođenju Covid potvrda.

– Odluka stupa na snagu 16. studenog kako bi se u ponedjeljak oni na koje se odnosi odluka mogli testirati. Testiranje će biti 2 puta tjedno, a svaki poslodavac odlučuje koji su to dani – rekao je.

Popis svih mrežnih mjesta, kaže, bit će dostupan na službenim stranicama institucija.

– Ova mjera uvodi se isključivo iz epidemioloških razloga. EU digitalna potvrda je dokaz da je osoba testirana, negativna, preboljela ili cijepljena. Odluka se odnosi na dužnosnik, državne i javne službenike, lokalne službenike, zaposlenike trgovačkih društava u vlasti države ili lokalne samouprave – kaže Božinović, prenosi Index.hr.

– Dužnosnici, službenici i zaposlenici obavezni su EU potvrdu ili odgovarajući dokaz predočiti prilikom ulaska u prostorije i dati je na uvid osobi koju poslodavac odredi. Ista odluka odnosi se na sve stranke koje tu dolaze, sve pružatelje usluge koji pružaju usluge u tim prostorima ili druge osobe koje tu dolaze po bilo kojoj osnovi. Oni koji odbiju predočiti potvrdu ne mogu ulaziti u prostorije – kaže.

– Odluka se odnosi i na vojsku te zaposlenike zračnih luka – kaže.

Na koga se ne odnosi: Na učenike, studente…

– Ovo se ne odnosi na studente, učenike, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u školu u vrtić, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, na osobe koje u područje HZZO donose podići svoju covid potvrdu, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice, na osobe koje imaju kontraindikaciju na cjepivo – rekao je Božinović.

– Dana je preporuka i poslodavcima na koje se ovo ne odnosi da sami mogu uvesti mjeru – dodao je.

– Stožer je produljio odluke koje se odnose na rad trgovina, javni prijevoz, odluku o maskama te odluku o prelasku granice – dodao je Božinović.

Nakon treće doze potrebno je izvaditi novu Covid potvrdu

Sustav Covid potvrda razvio je AKD.

– Nakon što građani prime treću dozu cjepiva, treba ponovo otići u sustav e-građani i ponovo zatražiti Covid potvrdu. Treća doza ne znači automatsko produljenje Covid potvrde. Covid potvrda vrijedit će 365 dana od primitka treće doze – objasnili su iz AKD-a. 

(www.icv.hr, vecernji.hr, index.hr)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content