Čačinci dobili novi dječji vrtić: U “domu kao iz bajke” mjesto je pronašlo 54 mališana i odgojiteljica koja je došla iz Malog Lošinja

Danas je u Čačincima i službeno otvoren dječji vrtić – područni odjel, koji zajedno s vrtićima u Čađavici i Velikom Rastovcu čini Dječji vrtić “Lipa”. Jedno ime, jedna uprava, jedno računovodstvo, jedan logoped i domar primjer su racionalizacije troškova. Uz njih, vrtić ima šestero novozaposlenih – odgojitelji, spremačica i kuharica, a zanimljivo jedna je odgajateljica svoje mjestu u Čačincima pronašla došavši iz Malog Lošinja.

Vrtić je svečano otvoren u nazočnosti izaslanika ministrice poljoprivrede, državnog tajnika Zdravka Tušeka, saborskog zastupnika Josipa Đakića, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, načelnika Općine Čačinci Alena Jurenca, ravnateljice Dječjeg vrtića ”Lipa” Ane Krmpotić, kao i načelnika Općine Čađavica (Mirko Rončević), Sopja (Berislav Androš), Mikleuša (Robert Grabar), direktorice Poduzetničkog inkubatora VPŽ Nede Martić, te drugih gostiju.

Dječji vrtić u Čačincima vrijedan je više od 6,5 milijuna kuna, a u njemu su smještena 54 mališana podijeljena u tri dobne skupine, uključujući i onu jasličku. Izgrađen je sredstvima Ministarstva poljoprivrede, u čemu je važnu ulogu imao tadašnji ministar Tomislav Tolušić. To je jedan od 11 vrtića za koje su odobrena sredstva na području Virovitičko-podravske županije i deveti koji je otvoren. Predstoje još vrtići u Suhopolju i Orahovici.

– Želimo zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli ovom velikom danu za sve nas. Možemo reći: Raširi grane, malena lipo, tvoji listovi započinju let. Nad tobom nebo prepuno zvijezda, ispred tebe čitavi svijet. Djeca su presretna. Roditelji ne skrivaju oduševljenje. Ovo su adekvatni uvjeti za rast i razvoj. Drago nam je što se svi brinu o djeci i sitnicama pokazuju koliko im je stalo da vrtić kvalitetno funkcionira – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića “Lipa” Ana Krmpotić.

DSC_0153

Posebno ponosan na ovaj povijesni dan za općinu Čačinci, bio je načelnik Alen Jurenac.

– Evo presretan sam da je i ovaj treći dječji vrtić, naš čačinački, u sklopu zajedničkog vrtića ”Lipa” danas otvoren. Vrtić u Čačincima je najveći od tri koja su u suradnji i posebno me veseli da će naši najmlađi mještani nakon 30-ak godina imati adekvatan i moderan prostor za boravak. Posebna razlika u odnosu na prošli prostor našeg vrtića je da sada imamo i jasličku skupinu što do sada nije bilo moguće i u njoj je sada 12 djece. Na listi čekanja je još sedmero djece, što pokazuje veliku opravdanost ovoga projekta – rekao je Jurenac.

DSC_0158

U vrtić su upisana djeca s područja općine Čačinci, ali i susjednih općina, a ovo je 9. od ukupno 11 dječjih vrtića koji su proteklih godinu dana izgrađeni sredstvima Ministarstva poljoprivrede na području županije. Potvrdio je to i obraćajući se nazočnima, župan Igor Andrović.

– Ovo je značajno ulaganje na području naše županije. Još su preostala dva vrtića na našem području koja treba dovršiti, a to su izgradnja novog u Suhopolju i dogradnja i uređenje postojećeg u Orahovici. Kada završimo ovaj veliki projekt od 11 vrtića, svi gradovi i općine će imati dječje vrtiće. To će poboljšati obrazovnu infrastrukturu, posebice na ruralnim područjima, čime pomažemo posebno djeci, ali i olakšavamo i roditeljima. Vjerujem kako će ovakav vrtić koji je potpuno popunjen, i još ima listu čekanja, biti preduvjet za ostanak obiteljima i mladih na ovim području – rekao je župan Andrović.     

DSC_0183

Nazočnima se obratio i izaslanik ministrice poljoprivrede, državni tajnik Zdravko Tušek.

– Ovakvi vrtići djeci donose adekvatne uvjete za odrastanje te bolju startnu poziciju za daljnje školovanje, obrazovanje i sve ono što ih čeka u životu. Program ruralnog razvoja je program kojim, osim potpore poljoprivrednim proizvođačima, želimo osigurati bolji i kvalitetniji život mještanima u ruralnom prostoru pa smo tako uložili preko milijardu kuna za više od 200 vrtića u Hrvatskoj. Znamo kako je u ovoj županiji financirano 11 vrtića i to je zalog za demografsku obnovu ruralnih prostora i ostanak ljudi na ovim prostorima – rekao je Tušek.

DSC_0185

Saborski zastupnik Josip Đakić naglasio je kako mu je čast prisustvovati ovakvim trenucima sreće mještana i njihove djece. 

– Želja nam je da kroz ovakve demografske i stimulativne mjere, naši gradonačelnici i načelnici i dalje budu perjanica rada za obrazovanje djece. Ova općina primjer je rada i truda za boljitak mještana, a ovakve obrazovne ustanove poput dječjih vrtića, kao i škole te sva druga infrastruktura koja je potrebna, sigurno su i više nego dobro došle i pravi su zalog sigurne budućnosti – rekao je Đakić.

DSC_0193

Program otvaranja svojim su nastupima uljepšali su mališani dječjeg vrtića te članovi dječje skupine KUD-a Čačinci, a posebno svečan bio je sam čin otvorenja jer je župan Andrović škare za rezanje vrpce predao dugogodišnjoj odgajateljici vrtića u Čačincima Vlasti Perković koja će u novom vrtiću kroz kratko vrijeme dočekati i mirovinu. Nakon službenog otvaranja svu djecu, odgajatelje i djelatnike vrtića, zgradu te sve nazočne goste blagoslovio je župnik Župe Presvetoga Trojstva Čačinci velečasni Nedjeljko Androš, a potom su nazočni kratko obišli dijelove novoizgrađene zgrade vrtića te su upisali na listove nacrtnog drveta lipe kako bi ovaj dan ostao povijesno zapamćen. 

(www.icv.hr, vg)     

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content