U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici predstavljena fotomonografija “127. virovitička brigada u Domovinskom ratu”

U organizaciji UDVDR-a RH, podružnica VPŽ, ogranak Virovitica i u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Virovitica, sinoć (utorak) je u Gradskoj knjižnici predstavljena fotomonografija “127. virovitička brigada u Domovinskom ratu”, kojoj je autor Natko Martinić Jerčić, a uredništvo knjige čine nekadašnji zapovjednici u 127. brigadi Zvonko Kožnjak, Marko Krstanović, Davor Špoljarić, Željko Iharoš, te predsjednik UDVDR-a ogranak Virovitica Vlado Paurić.

Uz samog autora teksta Natka Martinića Jerčića, o knjizi su govorili i Zvonko Kožnjak, te nakladnik ovog uratka, nekadašnji zapovjednik 127. brigade HV, predsjednik UDVDR-a RH, general-pukovnik Đuro Dečak.

IMG_20211102_181413_1067x800– Inicijativu za izradu fotomonografije pokrenule su braniteljske udruge s područja bivše općine Virovitica, a povodom 30. obljetnice 127 brigade HV u listopadu 1991. godine u Virovitici – istaknuo je Natko Martinčić Jerčić.

– Dogovoreno je da ja napišem tekst fotomonografije čiji prvi dio čini ratni put brigade, od njenog ustroja, razmještaja i organizacije i ratnog djelovanja tijekom 1991. i 1992. godine, odnosno dijelova brigade angažiranih do demobilizacije 1999. godine. U drugom dijelu fotomonografije opisan je ratni put kroz fotografije od njenih početaka, odnosno nastanka 50. samostalnog bataljuna i kasnije 127. brigade HV. Osim fotografija sa bojišnica tu su i fotografije sa imenima i prezimenima poginulih pripadnika brigade – rekao je tom prigodom Natko Martinčić Jerčić.

– Više sam nego zadovoljan ovom fotomonografijom, a mislim da će njome biti zadovoljni i ostali pripadnice brigade, odnosno naši građani koji je budu pročitali. Držim da se radi o izuzetno dobroj knjizi koja može poslužiti i kao temelj za nastanak nekih novih knjiga na tu temu – ocijenio je ovu fotomonografiju Đuro Dečak.

IMG_20211102_190125_1067x800Član uredništva i jedan od inicijatora nastanka ove fotomonografije, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitica Zvonko Kožnjak, zahvalio je tom prigodom svima koji su dali maksimalni doprinos za izradu ovog vrijednog uratka.

– Ovo nikad ne bi bilo ostvareno da nije bilo naših branitelja koji su velik dio fotografija izvukli iz privatnih arhiva. Zahvaljujem i sunakladniku Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata i prvom njihovom prvom čovjeku Anti Nazoru, Državnom arhivu iz Virovitice i njegovim djelatnicima, Zoranu Šimiću koji je odlično obavio tehničku pripremu i obradu fotografija i drugim vrijednim ljudima. Naravno zahvalu upućujem i Virovitičko-podravskoj županiji i Gradu Virovitici koji nas uvijek prate u stopu kada je riječ o ovakvim projektima – rekao je Zvonko Kožnjak.

IMG_20211102_181431_1067x800Uz organizatore, branitelje i ostale građane, na predstavljanju fotomonografije nazočio je i pročelnik Službe za pravne poslove i lokalnu samoupravu VPŽ Ivo Horvat, gradonačelnik Ivica Kirin i pročelnik za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica i jedan od ratnih zapovjednika HVO u Domovinskom ratu general-pukovnik Željko Šiljeg, a u glazbenom dijelu programa sudjelovao je Tamburaški sastav 127. brigade HV na čelu s Marijanom Mihaljevićem. 

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content