U Osijeku predstavljeno drugo dopunjeno izdanje sveučilišnog udžbenika virovitičkog znanstvenika i pedagoga Mirka Lukaša

Na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u organizaciji Alumina Filozofskog fakulteta u svečanoj dvorani fakulteta u utorak, 23. studenog, priređeno je predstavljanje drugog dopunjenog izdanja sveučilišnog udžbenika Osnove pedagogije autora virovitičkog znanstvenika i eminentnog hrvatskog pedagoga izv. prof. dr. sc. Mirka Lukaša.

O knjizi su govorili njezin autor Mirko Lukaš, recenzent drugog dopunjenog izdanja prof. dr. sc. Zlatko Miliša i dr. sc. Dean Cikovac s Filozofskog fakulteta u Osijeku koji je nedavno obranio doktorsku disertaciju iz područja pedagoške aksiologije pod mentorstvom prof. Lukaša.

O dosadašnjem uspješnom dvadesetogodišnjem znanstvenom radu Mirka Lukaša govorio je njegov drugi doktorand moderator predstavljanja dr. sc. Ivan Lenard koji je naglasio profesorov dosadašnji znanstveno-stručni pedagoški rad. Svoje praktično iskustvo i znanstvene kompetencije prof. Lukaš obogatio je radeći u osnovnoj, srednjoj i školi za djecu s teškoćama te Zavodu za zapošljavanje. Znanstveni rad profesora obilježen je raznolikim oblicima aktivnosti u kojima je ovaj ugledni znanstvenik ostavio velikog traga. Pod njegovim mentorstvom obranjeno je sedamdesetak diplomskih radova i dva doktorata znanosti.

Mirko Lukas

Recenzirao je više od stotinu znanstvenih tekstova u petnaestak uglednih hrvatskih pedagoških, filozofskih, teoloških i povijesnih časopisa. Realizirao je nastavu ili djelovao kao znanstveni suradnik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, Umjetničkoj akademiji i četiri odjela za prirodne znanosti u Osijeku i  Učiteljskog fakulteta u Slavonskom Brodu. Stoga nije ništa neobično da su predstavljanju ovom izdanju profesorovog udžbenika nazočili mnogi njegovi studenti pedagogije, polaznici poslijediplomskog doktorskog studija Pedagogija i kultura suvremene škole na kojem je prof. Lukaš mentor desetak budućih doktora znanosti kao i dekani, prodekani i djelatnici fakulteta na kojima se realizira nastava iz kolegija pedagogije. Do sada je u autorstvu ili koautorstvu profesora Lukaša objavljeno sedam knjiga, dvije s tematikom iz Domovinskog rata, tri sveučilišna udžbenika i dvije znanstvene monografije.              

Veliko priznanje dobio je profesor i čestitkama i pozdravima koje je uputio rektor Osječkog sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac.      

(Alumni FFOS-a)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content