Virovitička Udruga “Sveti Vinko” proslavila Martinje: Donosimo djelić atmosfere, saznajte tko je bio vinski kum

Virovitička Udruga vinogradara i voćara “Sveti Vinko”, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Virovitice već tradicionalno za sve ljubitelje vina i vinogradarskih običaja, a s ciljem obogaćivanja turističkog sadržaja grada Virovitice organizira proslavu “Martinja”. Ove godine ljubitelji dobre kapljice, uz ‘vinsku’ čašu oko vrata, okupili su se na ‘terasi’ budućeg vidikovca u Svetom Đurađu.

Blagdan Svetog Martina, zaštitnika vinara i vinograda, slavi se 11. studenog u cijeloj Hrvatskoj. Jedan je to od najveselijih blagdana u našoj zemlji.

Inače, Sveti Martin je bio rimski vitez u današnjoj Mađarskoj, no čim je završio vojnu službu, Martin se zaredio, a potom je izabran za biskupa. Martin je bio veliki ljubitelj vina, pa je i sam bio vinogradar. Legenda kaže kako se pred samim imenovanjem za biskupa, za kojeg Martin nije htio ići, sakrio među guskama, ali one su ga ‘izdale’ svojim graktanjem. Ipak je postao biskup i zato se danas njemu u čast prema legendi jede tradicionalna guska “kao kazna”. Ipak, gusku i mlince zamijenile su danas razne slavonske suhomesnate delicije.

Ceremoniju krštenja mošta u vino obavio je vinski biskup Zlatko Barčan uz pomoć svog miništranta Krešimira Adamovića, dok je ove godine čast da bude vinski kum pripala Ivanu Stubičaru.

-Nakon ceremonije, imali smo u planu druženje ‘preseliti’ u Mjesni dom u Svetom Đurađu i napraviti feštu kako i priliči ovom blagdanu, ali s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, ne želimo riskirati, pa smo taj dio programa otkazali. Cilj današnjeg ‘obreda’, koji je sam po sebi humorističan, bio je upoznati nazočne s načinom krštenja mošta u vino, oraspoložiti ih u ovo pandemijsko doba, a ujedno i nastaviti zanimljivu tradiciju – rekao nam je Mate Anić, predsjednik Udruge “Sveti Vinko” koja postoji već ‘dugih’ 25 godina, a danas broji 98 članova.

Inače, proslava Martinja je od samih početaka djelovanja Turističke zajednice grada u službenom programu i predstavlja jednu od najznačajnijih manifestacija eno karaktera kojom se brendira vinska karta, odnosno bogatstvo vina našeg kraja.

Današnjoj manifestaciji, uz brojne vinogradare i članove Udruge “Sveti Vinko”, nazočili su i zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, ispred Grada Virovitice upravitelj za investicije, razvoj i kvalitetu u tvrtki VIRKOM d.o.o., Damir Marenić te predsjednik Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Virovitica, Zlatko Pleša. (www.icv.hr, ts, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content