ŽO HDZ: Hrvatska dosegla najviši kreditni rejting u povijesti; od prvog Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u VPŽ stiglo oko 2,3 milijarde kuna

Županijski odbor HDZ-a danas (utorak) održao je prvu tiskovnu konferenciju nakon unutarstranačkih izbora, na kojoj je novoizabrani predsjednik Igor Andrović, ujedno župan virovitičko-podravski, govorio o aktualnoj političkoj situaciji.

Prije svega osvrnuo se na nedavno održanu sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Pleternici. Naglasio je kako se kroz pet godina, otkako je osnovan Savjet, šalje poruka koliko je Slavonija važna za trenutnu Vladu te da je budućnost i razvoj Slavonije od izuzetne važnosti za cijelu Hrvatsku.

– Od listopada 2016. godine, kada je održan prvi Savjet, do 30. rujna ove godine u pet slavonskih županija isplaćeno je ukupno 10,3 milijarde kuna, a od zadnjeg Savjeta u Našicama u povodu ugovaranja iznos je podignut za više od dvije milijarde kuna. Samo u Virovitičko-podravsku županiju od prvog Savjeta došlo je otprilike 2,3 milijarde kuna kroz razne projekte i za javni i za privatni sektor – rekao je Andrović te dodao kako će novim rješenjem, od 1. siječnja 2022. godine, gospodarski subjekti koji ulažu u pet slavonskih županija imati potporu do 70 posto.

– To je puno veća potpora nego u ostalim dijelovima Hrvatske, što će, vjerujem, biti poticaj investitorima da ulažu, između ostalog, i u Virovitičko-podravsku županiju, budući da smo mi, i kao lokalna i kao regionalna samouprava pripremili kompletnu infrastrukturu za buduće ulagače – poručio je Andrović te dodao kako je Virovitičko-podravska županija jedina koja je realizirala ili krenula u realizaciju svih projekata odobrenih kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem.

– Imali smo pet projekata, najviše od svih slavonskih županija i svih pet će biti realizirani. To su hala Viroexpo, koja osim za održavanje sajma služi i kao prostor za sportske terene, Centar za razvoj i istraživanje u mljekarstvu za koji  uskoro očekujemo završno izvješće Ministarstva, raspisivanje natječaja i već sada imamo zainteresirane korisnike koji bi krenuli u proizvodnju u njemu. Tu je i Kuća čaja, projekt koji je u fazi realizacije čiji je nositelj Općina Špišić Bukovica, kao i Uređenje jezera u Orahovici koji je najvrjedniji projekt u Projektu Slavonija, iznosi više od 80 milijuna kuna. Peti projekt je Centar za kulturu zdravlja Cabuna gdje uskoro očekujemo potpisivanje ugovora sa izvođačem – rekao je Andrović.

20211116_090755

Naglasio je kako su od premijera Andreja Plenkovića dobili „čvrsto obećanje da će se ići u realizaciju cijele dionice brze ceste“.

– Dakle za čvorište Špišić Bukovica – Virovitica je potpisan ugovor između Hrvatskih cesta i Osijek Koteksa kao izvođača. Za prvu dionicu prvih pet kilometara Virovitica – Špišić Bukovica također je donesena odluka o odabiru izvođača, uskoro se očekuje i potpisivanje ugovora. Sredstva za realizaciju i dionice i čvorišta su rezervirana u proračunu Hrvatskih cesta, a što se tiče ostatka dionice uskoro očekujemo izdavanje građevinske dozvole i uvrštavanje kroz budući period u proračun cijelu dionicu – naglasio je Andrović.

Istaknuo je i da Hrvatska ima treći najbrži gospodarski rast u 2021. među članicama Europske Unije te da je kreditni rejting, koji je podigla Agencija Fitch, najbolji u hrvatskoj povijesti.

– Jesenske makroekonomske prognoze Europske Unije koje od 11. studenog 2021. godine, povećavaju projekciju rasta realnog BDP-a Hrvatskoj s 5,4 na čak 8,1 posto. Drugo što je ohrabrujuće je vijest kreditne agencije Fitch da se povisuje investicijski rejting Hrvatske sa BBB- na BBB i to sa pozitivnim izgledima za rast. To potvrđuje da smo na pravom putu punog oporavka ekonomije – istaknuo je Andrović.

Također, Andrović je dodao kako Vlada RH očekuje rast gospodarstva od 9 posto što bi značilo da će Hrvatska već ove godine, uz realan rast BDP-a od devet posto, biti na razini predkrizne 2019. godine, a ukoliko se ostvare prognoze Europske komisije od 8,1 posto, povratak na predkriznu razinu biti će tijekom 2022. godine.

– Od rujna 2013. za vrijeme Vlade Zorana Milanovića investicijski rejting Hrvatske počeo je padati prvo na BB+, a potom u kolovozu 2014. na BB. Naša Vlada je preokrenula taj trend i u siječnju 2018. vratila rejting na BB+ te potom u lipnju 2019. na BBB-, a da bi u nedavnoj ocijeni Agencije Fitch investicijski rejting podignut je za još jednu stepenicu više i to na BBB i to sa pozitivnim izgledima za rast. Tako veliki skok ni visoki rejting nismo imali od kad smo počeli dobivati rejting po ocijeni Agencije Fitch što je bilo u siječnju 1997. godine. Svi ti pozitivni pomaci odrazili su se i na pozitivne pokazatelje na razini županije, a tome su doprinijeli i svi oni projekti na kojima radimo – zaključio je Igor Andrović.

Potom se obratio potpredsjednik ŽO HDZ-a VPŽ, saborski zastupnik Josip Đakić koji je rekao kako je Hrvatska ponašajući se po europskim standardima i pravilima došla do dobrih rezultata.

– Dobro je da smo smanjili vanjski dug i povećali kreditni rejting, da se BDP u projekcijama podigao, da je uspješna sezona iza nas i da smo ostvarili strateške ciljeve koji su bili pred nama, a to je povezivanje hrvatskog teritorija na cijelom prostoru izgradnjom Pelješkog mosta. To je jedan od najsuvremenijih poteza koji se dogodio u poslijeratnom vremenu. Ono što očekujemo u daljnjem slijedu je ulazak u Schengenski prostor kako bi dodatno zaštitili svoje granice te uvođenje eura, čime ćemo biti stabilniji, sigurniji i gospodarski snažniji – rekao je Đakić, dodavši da je nova ocjena kreditne agencije Fitch dobar znak.

20211116_092217

– Ocjenom BBB zasigurno dobivamo dodatan zamah i očekujemo da će se i dalje vanjski dug smanjivati, da će kamatne stope padati, investicijski ciklus rasti…. No, da bi to ostvarili, moramo biti jedinstveni u onim najvažnijim trenutcima kao što smo bili i u Domovinskom ratu. I ova epidemija je jedna vrsta izvanrednog stanja u kojem moramo štititi ne samo sebe, nego i jedni druge. Preventiva je najbolja stvar, a cijepljenje je ono što nema alternativu. Ne cijepljenjem i širenjem propagande koja je štetna za Republiku Hrvatsku, stvara se ozračje beznađa, zatrpavaju se naše bolnice te se onemogućuje ostalim bolesnicima kvalitetna usluga jer u našim bolnicama nema mjesta pošto se odjeli pretvaraju u Covid odjele – istaknuo je Đakić i pozvao građane da se cijepe.

-Nisam liječnik, ali sam preživio zarazu koronavirusom i mogu reći da cijepljenje nema alternativu. Budite uvjereni ako se procijepimo, gospodarski ćemo još više osnažiti jer nećemo izdvajati tolika sredstva za liječenje, nećemo izdvajati tolika sredstva za naknade našim gospodarstvenicima koji ne mogu raditi u vrijeme pandemije. U prijašnjem razdoblju potrošeno je 40 milijardi kuna na posljedice koronakrize i čak i u takvim uvjetima smo opstali i dobili smo ovakav rejting. Zamislite da nije bilo toga, kako bi tek onda Hrvatska bila snažna i koliko bi onda porastao BDP. Sve ovo govorim zato što postoje dvojbe od najviših vrhova naše vlasti, tj. od predsjednika države da se možda ne treba cijepiti ili da nije protiv cijepljenja, ali da ne treba nikoga prisiljavati. Svi građani moraju shvatiti da moramo zaustaviti širenje virusa, a to možemo samo cijepljenjem – zaključio je Đakić.

Tiskovnoj konferenciji su nazočili i potpredsjednici ŽO HDZ-a Sanja Kirin i Saša Rister, te zamjenik župana virovitičko-podravskog i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marijo Klement koji je govorio o trenutnoj situaciji vezanoj za koronavirus.

(www.icv.hr, mp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content