“Elements of AI”: Učenici Srednje škole Marka Marulića Slatina položili tečaj umjetne inteligencije

Na inicijativu profesora Darka Špoljarića, početkom školske godine dvadesetak učenika uključenih u fakultativnu nastavu upisalo je tečaj umjetne inteligencije “Elements of AI”.

Besplatni je to online tečaj koji CroAI, Agencija 404 te Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Reaktorom i Sveučilištem u Helsinkiju nude svim građanima Hrvatske za koji nije potrebno znati ništa o višoj matematici ili programiranju. Namjera tečaja je što više ljudi potaknuti da nauče što je umjetna inteligencija, što se sve pomoću nje može, a što ne te kako koristiti računalno razmišljanje.

Cilj je uključiti što više učenika osnovnih i srednjih škola širom Hrvatske u veliki nacionalni izazov, a to je informirati 1 posto građana Hrvatske o umjetnoj inteligenciji. Umjetna inteligencija predlaže nam koju glazbu slušati na Spotify-u, koje filmove gledati na HBO ili Netflixu ili što pratiti na YouTubeu ili Facebooku. Ona više nije apstrakcija već je svakodnevno uključena u naše živote.

Rješavajući razne zadatke iz matematike, vjerojatnosti i statistike, logike i računalnog razmišljanja, učenici su dobili odgovore na pitanja kako bi umjetna inteligencija mogla utjecati na njihov posao ili život, što je umjetna inteligencija zaista i kako nastaje te kako će se umjetna inteligencija razvijati i utjecati na nas u nadolazećim godinama.

Nakon što su tečaj položili nastavnici Sanja i Darko Špoljarić, položili su ga i svi učenici fakultativne nastave: Sven Oužecky, Antonio Eršegović, Roberto Gorički, Filip Halužan, Adrian Jelić, Luka Jurešić, Luka Kenjerić, Matija Krmpotić, Josip Maroš, Enriko Moslavac, Noa Nemet, Gabrijel Obšivač, Mateo Perković, Luka Predrevac, Ivan Rončević, Ivan Skrobić, Mateo Šerer, Antonio Tuzlak i David Zuanović. Po završetku tečaja koji je trajao šest tjedana učenicima su uručeni certifikati.

– Ovih dvadeset učenika je 5 posto populacije Srednje škole Marka Marulića Slatina, a namjera je u idućem polugodištu u tečaj uključiti što više učenika – rekao je profesor Špoljarić.

(www.icv.hr, adf, dš, SŠ Marka Marulića Slatina)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content