Iskoristite ostatke hrane na najbolji način: Evo zašto je podgrijavanje problematično

Istina je ipak da je hrana važan dio blagdana, a ostaci koji vam stoje na stolu mogu se iskoristiti na razne načine, tako da postanu još ukusnije jelo.

No ako ih krivo pohranite, mogu se pokvariti, a i vi se možete otrovati hranom, a takvi slučajevi nisu rijetki. Pa što napraviti da ne postanete dio ove statistike? Evo nekoliko savjeta.

PAZITE KAKO ZAGRIJAVATE

Prema pisanju stručnjaka, na podgrijavanje možete gledati kao na ponovno kuhanje, a radi se o tome da bakterije koje su se mogle razviti u hrani mogu se uništiti samo vrlo visokom temperaturom. Spremanja ostataka hrane je isto važno. Nakon što ste hranu skuhali, ohladite ju i odmah pohranite u hladnjak.

ŠTO NAPRAVITI S OSTACIMA MESA?

Meso možete spremiti u hladnjak, a ako se radi o purici, može tamo stajati nekoliko dana. Kada ste spremni za podgrijavanje, pazite da to činite na visokim temperaturama. Ako grijete na 75 stupnjeva, bakterije će biti uništene za 30 sekundi, a ako to činite na 80 stupnjeva, potrebno je samo 6 sekundi.

KAKO POHRANITI TEMELJAC

Ako vam je ostalo temeljca nakon pripreme juhe ili umaka za meso, možete ga pohraniti u hladnjak na dva dana, ili ga zamrznuti pa koristiti puno dulje. Kada ćete ga koristiti, prvo ga podgrijte.

ŠTO SA SVINJETINOM?

Ako vam je ostalo i ovog mesa, možete ga pohraniti isto kao i ono od purice, a možete ga i podgrijati.

PEČENI KRUMPIR I PEČENO POVRĆE

Iako mnogi kažu kako se krumpir ne smije podgrijavati, prema pisanju portala goodhousekeeping.com, to možete učiniti ali ga, zajedno s povrćem, i pohraniti u hladnjak – prenosi Večernji

(ordinacija.vecernji.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content