Kazne od 30 do 50 tisuća kuna onima koji ne budu poštivali Zakon o COVID potvrdama

Nakon što budu objavljene u Narodnim novinama, na snagu stupaju danas (srijeda) prihvaćene izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koje predviđaju novčane kazne od 30 do 50 tisuća kuna za odgovorne osobe u javnopravnim tijelima koje ne poštuju obvezu predočenja COVID potvrda.

Izmijenjeni Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti izglasan je ranije danas u Hrvatskom saboru.

COVID potvrde dužni su provjeravati javne zdravstvene ustanove i privatni zdravstveni djelatnici.

S obzirom na sadašnju epidemiološku situaciju, a s ciljem što učinkovitijeg sprječavanja i suzbijanja širenja koronavirusa, tim izmjenama Zakona uvodi se sigurnosna mjera obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore – piše HINA, a prenosi Index

-Cilj te sigurnosne mjere je onemogućiti ulazak osoba u određene prostore ako ne predoče dokaz o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti kako bi se u što u većoj mjeri spriječilo daljnje širenje zarazne bolesti – navodi se u obrazloženju.

Što ako netko odbije predočiti COVID potvrdu?

Ako neka osoba odbije predočiti dokaz o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti, neće joj biti dopušteno ući u određene prostore.

S tim u vezi, propisuje se obveza odgovornim osobama u javnopravnim tijelima da osiguraju provedbu te sigurnosne mjere te za njezinu neposrednu provedbu odrede jednu ili više osoba.

Izmjenama Zakona se uređuje i da su sanitarni inspektori Državnog inspektorata – u izvršavanju nadzora nad provedbom mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti – ovlašteni narediti provedbu posebne sigurnosne mjere “obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti”, radi ulaska u određene prostore. Također, ovlašteni su i narediti udaljenje osoba iz prostora u koji su ušle protivno uvedenoj posebnoj sigurnosnoj mjeri.

Covid-potvrde sredinom prošlog mjeseca postale obavezne u javnim i državnim ustanovama

COVID potvrde koje dokazuju da je netko cijepljen, da je prebolio COVID-19 ili je negativan, od sredine prošlog mjeseca postale su obvezne za ulaz u javne i državne ustanove.

Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, EU digitalnu potvrdu prilikom dolaska na posao moraju predočiti svi javni i državni zaposlenici, kao i oni u tijelima na lokalnoj razini; za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli COVID uvela se sigurnosna mjera obveznog testiranja na koronavirus.

Dužnosnici, službenici i zaposlenici ustanova i tvrtki čiji su osnivači država, županije, gradovi i općine, dužni su potvrde pokazati osobi koju ovlasti poslodavac. Odbiju li se testirati ili pokazati potvrdu, ne mogu ući u radni prostor.

COVID potvrde uvele su se i u škole, ali samo za zaposlenike. Potvrde su uz poneki izuzetak obvezne i za sve stranke koje dolaze u službene prostore, ali i druge osobe koje tamo dolaze po bilo kojoj osnovi.

Za izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, danas je u Hrvatskom saboru glasovalo 77 zastupnika, protiv je bilo njih 27.

(HINA, index.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content