Na OPG-u Dario i Vinko Triska šteta od tuče bila je sto posto: Uz pomoć stručnjaka iz Hrvatskih duhana izvukli smo i do 2,3 tona po hektaru

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Dario i Vinko Triska iz sela Rajsavac kod Jakšića u Požeštini uspjelo je ove godine imati proizvodnju duhana od 133 metra, odnosno više od 13 tona na ukupno zasađenih šest hektara, iako im je krajem lipnja led potukao gotovo 100 posto ukupno posađenog duhana.

– Nevrijeme koje je zadesilo naš kraj 26. lipnja bilo je takvo da ga se ni stariji mještani ne sjećaju. Led nam je uništio sve usjeve i bili smo očajni kao nikada do sada. Nisam znao što da radim jer sve što smo imali zasađeno, na ukupno 36 hektara, bilo je uništeno – kaže Vinko Triska, koji se proizvodnjom duhana bavi od 1997. godine i ističe da nikada nije bio u tako teškoj situaciji.

SIN NOSITELJ OPG-a

OPG Triska vodi Vinkov 33-godišnji sin Dario, koji je nositelj gospodarstva. Mladi poljoprivrednik zajedno s majkom i ocem nastavlja s proizvodnjom duhana jer su, kako kaže otac Vinko, uvjereni da je to danas možda još jedna od rijetkih visokodohodovnih poljoprivrednih kultura u Hrvatskoj, u čiji su proizvodnju godinama ulagali, ali i tijekom svih tih godina učili o njoj uz pomoć stručnjaka-agronoma.

– Kada sam nakon nevremena došao na njive, bio sam očajan. Odmah sam kontaktirao stručnjake u Hrvatskim duhanima koji su sljedeći dan došli u kontrolu, čak je i glavni čovjek HD-a došao s njima da mi da podršku i vidi što je led sve učinio. Savjetovali su me da nastavim s proizvodnjom iz zaperka duhana. Objasnili su mi kako je uz određene agrotehničke mjere ipak moguće da iz zaperka duhana ponovno niknu novi listovi, odnosno kako je moguće ostvariti koliko-toliku proizvodnju – objašnjava ovaj umirovljenik te u šali kaže kako je on sada samo radnik na OPG-u, dok je sin Dario direktor.

Na polja duhana u Požeštini koja su nastradala u ovoj elementarnoj nepogodi više puta su dolazili tehnolozi, agronomi iz Hrvatskih duhana koji su radili sve da iz loše situacije na terenu izvuku maksimum. U konačnici se pokazalo da su stručnjaci ipak bili u pravu i da su se, uz više rada i napora, listovi ipak uspjeli oporaviti te ponovno izrasti, pa je obitelj Triska godinu završila s neočekivano dobrim urodom.

2,3 TONE DUHANA PO HEKTARU

– Iz Hrvatskih duhana su nam savjetovali da ne odustajemo te da je moguće uz više manualnog rada dobiti i 1,5 do 1,7 tona po hektaru. Na kraju smo imali više od 2,3 tone po hektaru, a imali smo i sreću da je jesen bila blaga pa smo produžili berbu. Da je bilo sreće i da još koji tjedan nije bilo mraza, „izvukli“ bismo i još bolji urod – dodaje ovaj proizvođač.
Za razliku od duhana, kod kojeg je OPG Triska na kraju ipak imao dobar urod, a uz dobru otkupnu cijenu i zadovoljavajući dohodak i profitabilnost, druge kulture koje sadi ova obitelj s obzirom na okolnosti potpuno su podbacile. Nije ih bilo moguće revitalizirati kao što je to bilo s duhanom.

duhani 2

Vinko Triska ponovno ističe kako na tome treba zahvaliti entuzijazmu i pomoći stručnjaka iz Hrvatskih duhana čiji je kooperant od samih početaka. Dodaje da bi takav odnos prema proizvođačima bio poželjan u ostalim poljoprivrednim proizvodnjama, no duhan je po tome specifičan.

– Sijemo gotovo sve ratarske kulture. Da smo ove godine imali dobru proizvodnju, bili bismo zadovoljni i s drugim cijenama jer su ratarske kulture ove godine zbog rasta cijena na svjetskom tržištu bile jako tražene. Nažalost s njima nismo imali sreće. Primjerice, kukuruza smo imali tek toliko da uspijemo pokriti hranidbu svinja za vlastite potrebe – dodaje Vinko.

Kaže kako su krenuli s jednom sušarom i s tri hektara, a kasnije su povećavali površine i ulaganja u sušare te drugu potrebnu popratnu mehanizaciju. Uglavnom sade dvije sorte duhana virginija – kasnu i ranu sortu.

DOHODOVNOST DUHANA

– U našem kraju, mogu slobodno reći, još se jedino isplati proizvoditi duhan. Ova je godina bila uistinu specifična i sva sreća je što smo bili osigurani i što nas HD prati tijekom cijele proizvodnje, s avansima i stručnom pomoći – ističe Vinko Triska, napomenuvši kako je cijena pšenice posljednjih godina bila niska, a otkup je postao vrlo kompliciran – novci se dugo čekaju, uvijek se uvode neka nova pravila i teško je na kraju podvući crtu i vidjeti isplativost u toj proizvodnji.

Triska vjeruje da je pred mladim proizvođačima svjetlija budućnost u poljoprivredi i da će oni koristiti sve više nove tehnologije, digitalizaciju, nove sorte te proizvoditi na lakši i produktivniji način nego što su to možda ranije radile starije generacije, a kojoj on pripada.

EU FONDOVI I MLADI

Na pitanje jesu li koristili fondove EU i koliko im je poznato što donosi nova Zajednička poljoprivredna politika EU, koja na snagu stupa 2023. godine, ovaj umirovljenik kaže kako oni nisu mogli koristiti fondove jer su za neke od dostupnih mjera bili preveliki, a za neke druge mjere pak premali proizvođači. No, obitelj Triska nastavlja proizvodnju duhana i vjeruje kako će cijena i dalje biti dobra, a HD i dalje podržavati kooperante i nastaviti s njima živjeti na terenu.

– Znam da sada dolaze neka nova pravila unutar EU oko poticaja i nekih novih, težih uvjeta proizvodnje. Sin Dario to prati, stalno se educira i sprema za to. U kontaktu je i sa svojim kolegama i vjerujem da oni više znaju od nas starijih, koji još možemo raditi i pomagati im savjetima. Na njima je ipak budućnosti i trebaju se boriti na zajedničkom EU tržištu – zaključuje Vinko Triska.

STRAHUJU OD CIJENA REPROMATERIJALA

Na pitanje strahuju li od nove sjetvene sezone budući da smo svakodnevno ‘bombardirani’ informacijama o globalnom rastu cijena energenata, repromaterijala, hrane, Triska je kazao da unatoč svemu nastoji razmišljati pozitivno.

– Naravno da strahujemo i pratimo sve što se događa. Vidimo da cijene svakodnevno rastu. Dovoljno je da vam kažem kako je prošle godine cijena KAN-a bila 140 kuna, a sada je već došla do 560 kuna za tonu. Ima najava da će cijene i dalje rasti. Vjerujem da ćemo i u idućoj sezoni imati podršku Hrvatskih duhana i da ćemo zajedno prebroditi i ovu tešku situaciju. Moramo biti optimisti i boriti se kada smo već odlučili biti poljoprivrednici – kazao je Triska.

(www.icv.hr, promo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content