Nova prevara hara Androidima: Pripazite ako dobijete poruku od ‘banke’

Smartfone s operativnim sustavom Android vreba još jedna prevara koja bi, piše Express, a prenosi tportal, ‘žrtve mogla ostaviti bez novca nakon jednog telefonskog poziva’.

Malware u pitanju nosi ime BRATA te je do danas otkriven u aplikacijama koje su se, kao što to inače ide, zavukle u Google Play Store bez da ih je Google uspio prepoznati. Posljednju su verziju malwarea otkrili predstavnici sigurnosne kompanije Cleafy koji kažu da softver može zaobići većinu modernih antivirusa.

Sofver je nedavno otkriven u Italiji nakon što je do danas uglavnom bio detektiran na teritoriju Brazila. Stručnjaci upozoravaju da bi se, ako korisnici ne pripaze, mogao proširiti i na ostatak Europe. Prevaru započinje SMS poruka u kojoj korisnikova banka šalje poveznicu na neku stranicu. Tekst primatelja pokušava uvjeriti da preuzme aplikaciju koja sprečava širenje spama te da će ih uskoro kontaktirati predstavnik banke.

Ako učitaju poveznicu, korisnici Androida će otići na stranicu napravljenu za krađu korisničkih podataka i odgovora na važna sigurnosna pitanja. Nakon što žrtva posjeti stranicu, nazvat će ih lažni predstavnik banke koji će ih pokušati nagovoriti da instaliraju malicioznu aplikaciju koja traži hrpu sumnjivih dozvola, nakon instalacije preuzima inficirani uređaj te snima što se događa s ekranom, dobija pristup slikama kao i slanju te primanju poruka.

Problem sa apsolutnim pristupom mogućnost je korištenja telefona za autorizaciju provjere u dva stupnja koje hrpa banaka koristi za osiguravanje korisničkih računa.

Kako biti sigurniji?

Da biste se spasili od nemilog napada BRATA, uvijek pazite na poruke koje dolaze od nepoznatih pošiljatelja i od vas traže da kliknete na poveznicu gdje se od vas traže bankovne informacije, korisnički računi i tako dalje.

Također izbjegavajte poruke koje od vas žele da preuzimate aplikacije za koje do tad niste čuli. Sve što nije stopostotno službeno ima šansu da dolazi od prevaranta.

Ako ni nakon ovih savjeta niste sigurni je li ovo službena poruka ili ne, odite na službenu stranicu od vaše banke, kontaktirajte ih i razgovarajte s njihovim agentom.

(tportal.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content