Od nove godine u Hrvatskoj se zabranjuju najviše korištene plastične vrećice

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je da plastične vrećice debljine od 15 do 50 mikrona od 1. siječnja 2022. godine više neće biti u uporabi, a u idućem će se razdoblju postupno povlačiti iz uporabe i drugi tipovi plastičnih vrećica – piše HINA, a prenosi Index

Tu spada većina vrećica koje se koriste u svakodnevnoj kupovini.

Na novinarsko pitanje o provedbi zakona o gospodarenju otpadom u dijelu koji se odnosi na uporabu plastičnih vrećica od 1. siječnja sljedeće godine, Ćorić je rekao da je riječ o zakonu čija će primjena bila odgođena kako bi se proizvođačima i distributerima omogućila prilagodba.

-Vrećice debljine od 15 do 50 mikrona izlaze iz optjecaja, a riječ je ponajprije o poštivanju direktive iz 2015. godine, koja je išla u smjeru smanjenja uporabe vrećica – kazao je Ćorić.

Naglasio je da se promovira korištenje višekratnih, odnosno platnenih i papirnatih vrećica te da je najlon, odnosno plastika, nažalost, postala hrvatska stvarnost u prirodi te da se to želi dokinuti.

-U idućem razdoblju, kako vrijeme bude odmicalo, i drugi će se tipovi vrećica polako povlačiti. U ovom trenutku to još nije slučaj, ovo je prvi korak – rekao je.

Kaže da proizvođači već dvije godine sve znaju

Ćorić je naveo da je bilo kritika dijela javnosti nakon odluke o povlačenju dijela plastičnih vrećica, no istaknuo je i da svi koji su se bavili proizvodnjom tih vrećica već dvije godine znaju da se ide u smjeru njihova ukidanja, odnosno da se još prije dvije godine komuniciralo da će tzv. srednje vrećice polako izlaziti iz funkcije.

Na upit kada će i ostale plastične vrećice biti izvan upotrebe, rekao je da se ide za tim da najprije ta mjera zaživi te da će se potom ići prema rješenju i za ultra-lagane i za vrećice za višekratnu uporabu.

-U trgovinama je sve više vrećica za višekratnu uporabu i to je zapravo bio smjer – rekao je.

(index.hr, foto: ilustracija, M. Rođak)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content