Ovo su rani simptomi najsmrtonosnijeg raka, ni slučajno ih nemojte ignorirati

Rak gušterače je na glasu najsmrtonosnijeg raka na svijetu. Petogodišnje preživljavanje nakon dijagnoze iznosi oko 7 posto. Od 50.000 osoba kojima će se dijagnosticirati rak gušterače iduće godine, vjerojatno će većina njih i umrijeti.

Jedan od razloga zašto je ovaj rak tako smrtonosan je taj što ne postoji rutinski testovi za rano otkrivanje. Napreduje brzo, jednim dijelom zbog mjesta na kojem se nalazi – duboku u trbušnoj šupljini te blizu svih vitalnih organa. Upravo je iz tog razloga važno biti svjestan ranih simptoma ove teške bolesti.

-Stanice raka gušterače su iznimno otporne i agresivne. Čak i mali tumori se mogu proširiti na druge organe prije dijagnoze – ističe dr. Timothy Donahue, šef onkologije i profesor kirurgije na sveučilištu David Geffen, UCLA.

Prema riječima stručnjaka, rizični faktori za razvoj ove okrutne bolesti su dijabetes, kronične upale gušterače, pušenje, starosna dob, pretilost i prehrana koja se većinom sastoji od crvenog i procesiranog mesa – prenosi ordinacija.vecernji.hr

Gušterača je žlijezda oblika horizontalno položene tanke kruške, a nalazi se između želuca, tankog crijeva i kralježnice. Sastoji se od 3 dijela. Široki dio zove se glava, koja se nastavlja na tijelo i potom na uži dio koji se zove rep. Tumori najčešće nastaju u području glave.

MUČNINA NAKON KONZUMIRANJA MASNE HRANE

Ako ste primjetili ovaj simptom moglo bi se raditi o tome da tumor onemogućuje probavljanje masne hrane. On može i stvarati i prepreku u probavnom traktu te uzrokovati žgaravicu i povraćanje. Ako se ovo stanje ponavlja, vrijeme je da se obratite liječniku.

BOL U LEĐIMA

Bol koja se širi u leđa može biti uzrokovana nizom faktora, a većina nije opasna, ali to može biti i signal raka gušterače. Tumor koji se razvije na gušterači može pritiskati susjedne organe i tako uzrokovati bol.

ŽUTICA

Žutilo kože ili bjeloočnice, do žutice dolazi kada se bilirubin, komponenta žuči, nakuplja u krvi. Žuč putuje od žučnog mjehura dok prolazi kroz gušteraču. Ako je tumor nastanjen na glavi gušterače, može ometati protok žuči i može doći do žutice.

SVIJETLA ILI MASNA STOLICA

Gušterača proizvodi enzime koje pomažu pri probavljanju masnoća, a rak gušteraće to može spriječiti. Rezutlat može biti masna stolica što otkriva da tijelo ne razgrađuje masnoće iz hrane kako treba. Žuč i bilirubin otpad pretvaraju u smeđu boju, ako tumor onemogućava taj proces, stolica može biti svijetle boje.

DIJABETES

Ako se dogodi da se kod vas razvije dijabetes tip 2, iako jedete zdravo i pazite na prehranu, to može biti simptom raka gušterače, a radi se o organu koji proizvodi inzulin koji regulira šećer u krvi. Tumor može taj proces poremetiti i potencijalno uzrokovati dijabetes.

Veća učestalost raka gušterače zabilježena je u osoba s viškom kilograma, puno masnoća u prehrani, u osoba sa šećernom bolešću te u obiteljima u kojima je sklonost raku gušterače višestruko veća nego u ostatku populacije.

Bolest se obično otkriva kada se pojave simptomi, a tada je u većine pacijenata već značajno uznapredovala i obično je proširena u okolne i udaljene organe, što onemogućuje radikalno kirurško liječenje.

U manjeg broja bolesnika rak gušterače se otkrije u fazi kada je kirurško odstranjenje tumora moguće, a petogodišnje preživljenje u toj skupini bolesnika je oko 25%. Ako je bolest u trenutku postavljanja dijagnoze proširena i u okolne organe, pet godina uz liječenje preživi 10% bolesnika. Kod bolesnika u kojih se nađu znaci udaljenog širenja tumora u druge organe, uz liječenje petogodišnje je preživljenje oko 2%.

Ipak, statističke podatke treba tumačiti s oprezom, jer se individualni tijek bolesti može značajno razlikovati. Stoga oboljelom nije moguće sa sigurnošću reći koliko dugo će poživjeti sa rakom gušterače.

(ordinacija.vecernji.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content