POVIJESNI USPJEH Virovitički muzej jedini u široj regiji konkurira za naslov europskog muzeja godine

Gradski muzej Virovitica nedavno je proslavio svoj drugi rođendan u prostoru novoobnovljenog Dvorca Pejačević. Otvoren je uoči pandemije korona virusa, a privremeno su morali i zatvoriti svoja vrata. No pandemija i „novo normalno“ nisu bili kočnica za malu vojsku vrijednih djelatnika muzeja na čelu s ravnateljicom Mihaelom Kulej. A tome najbolje svjedoče rezultati i priznanja. Uoči prvog rođendana, virovitički Muzej proglašen je najboljim u Hrvatskoj, a prestižan naslov dodijelila mu je struka, konkretno, Hrvatsko muzejsko društvo. Riječ je o godišnjoj nagradi u najznačajnijoj kategoriji – novi stalni postav za „Drveno doba“. Godinu dana kasnije, za drugi rođendan, stiže još jedno vrijedno priznanje. Ovoga puta riječ je o nominaciji za najveću europsku stručnu nagradu EMYA-u, odnosno Europski muzej godine. Gradski muzej Virovitica jedini je u široj regiji koji konkurira za ovaj muzejski Oscar.

Tim povodom ravnateljicu Mihaelu Kulej, zajedno sa suradnikom Ivanom Borbašem, ugostio je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin koji joj čestitao na iznimnim uspjesima i promociji Gradskog muzeja i Grada Virovitice izvan nacionalnih okvira. Uz gradonačelnika Kirina, ravnateljici je čestitala i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek – Golinac te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica.

– Neizmjerno smo sretni i ponosni jer će naš Muzej i grad biti predstavljeni na europskoj sceni, a to nije mala stvar. Štoviše, prije nekoliko godina nismo o tome niti sanjali. Nakon što je Virovitica drugu godinu za redom osvojila titulu šampiona EU fondova, ovo priznanje što je nedavno stiglo potvrđuje nam da dobro radimo. Najiskrenije čestitke ravnateljici Mihaeli Kulej i svim djelatnicima Muzej, prije svega, na volji i upornosti jer upravo to je ono što je donijelo ova vrijedna priznanja u našu Viroviticu – rekao je gradonačelnik I. Kirin.

20211213 123207

Cilj EU projekta u sklopu kojeg je obnovljen Dvorac nije bila samo ljepša slika grada, već i veća kvaliteta života u gradu, a to je ono čemu kultura doprinosi, a Gradski muzej Virovitica, kojeg mjesečno posjeti oko 2.000 posjetitelja, svojim radom to i potvrđuje.

– Nominacija Europskog muzejskog foruma za najbolji europski muzej godine je rezultat rada Gradskog muzeja Virovitica i svih njegovih djelatnika. Prvo s čime su se suci susreli i na čemu je bio naglasak je naš novi stalni postav „Drveno doba“ i sve aktivnosti koje radimo. Ipak, prema službenoj nominaciji, presudila ja naša suradnja s lokalnom zajednicom. Naime, sve radionice, programe i izložbe koje radimo, radimo u suradnji s udrugama, posjetiteljima, tvrtkama i određenim skupinama posjetitelja. I upravo to je prevagnulo – rekla je M. Kulej dodavši kako je suce između ostalog oduševila izložba na ulazu u tvrtku Flora VTC, gdje je izložen dio muzejske građe i napravljen mali postav o povijesti tvrtke.

Proglašenje će biti na Europskoj muzejskoj konferenciji u Tartu, u Estoniji 7. svibnja 2022. tijekom svečanosti dodjele nagrade, a od 4. svibnja ravnateljica Muzeja sudjelovat će na okruglim stručnim stolovima i predavanjima te predstaviti Gradski muzej Virovitica i Grad Viroviticu pred 300-injak europskih stručnih muzejskih djelatnika te primiti posebno priznanje za EMYA nominaciju.

– Sama nominacija je za nas ogroman uspjeh i jedva čekamo vidjeti što će biti – dodala je M. Kulej.

(virovitica.hr; foto: I. Borbaš i M. Bašić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content