Svečanom sjednicom proslavljen 235. rođendan grada Osijeka, Plenković: Okosnica vladine politike je učiniti sve za boljitak Osijeka i Slavonije

Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća, kojoj je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, u Osijeku je proslavljen Dan grada, ujedno i 235. obljetnica ujedinjenja nekadašnjih zasebnih gradskih dijelova, Tvrđe, Gornjeg i Donjeg grada.

Uz brojne uzvanike iz javnog, gospodarskog, znanstvenog, vjerskog i kulturnog života grada, sjednici su nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Goran Ivanović, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, te župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Čestitajući Osječanima, premijer Plenković istaknuo je kako je okosnica vladine politike učiniti sve za boljitak Osijeka i Slavonije, a snažni rezultati takve politike vidljivi su nakon pet godina.

-Brojni projekti i investicije koji se ovdje realiziraju i potpora koja stiže iz svih resora na razini vlade, apsorpcija europskih sredstava i konkretna vidljivost tih ulaganja predstavljaju budućnost grada Osijeka – poručio je premijer Plenković dodavši kako Vlada na području Osijeka ulaže u novi kliničko bolnički centar, distribucijski centar za voće i povrće, koridor VC, modernizaciju zračne luke i luke rasutih tereta, kao i u projekte obrazovne infrastrukture, poput izgradnje nove zgrade 1. gimnazije u Osijeku.

-Sve su to poruke da od Osijeka želimo učiniti pravi regionalni centar istoka Hrvatske, grad koji će privlačiti mlade, sveučilišni grad, grad kulture, gospodarstva i modernih tehnologija – istaknuo je.

IMG-2934-Custom
foto: Grad Osijek

Premijer je podsjetio kako je Osijek prvi hrvatski 5G grad i da ide ukorak s četvrtom industrijskom revolucijom, što ga čini konkurentnim, te je istaknuo kako će Vlada nastaviti sa svojom snažnom podrškom ujedno najavivši i revitalizaciju OLT-a.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako s proračunom od preko milijardu kuna Osijek pokazuje volju da aktivira svoj snažni potencijal.

– Rekordnih milijardu i 87 milijuna kuna ovdje su kako bi se ostvarili važni ciljevi. Prvenstveni je cilj nastavak gospodarskog rasta i daljnjeg razvoja grada Osijeka, osnaživanje sustava predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja, podizanje kvalitete objekata namijenjenih kulturi, sportu i rekreaciji, sveobuhvatnije održavanje komunalne infrastrukture te nastavak zaštite najranjivijih skupina naših sugrađana. Sve su to važni ciljevi u godinama pred nama. Visoki ciljevi, uz težnju za racionalizacijom poslovanja unutar gradskog sustava, koji će osigurati održivost i dati kredibilitet našim težnjama – poručio je, između ostaloga, gradonačelnik Radić.

IMG-2931-Custom
foto: Grad Osijek

– Ne samo kao gradonačelnik, već prvenstveno kao Osječanin, svom gradu želim sretan 235. rođendan. Neka već idući dočeka s novim uzletom, vođen velikom željom i obvezom da svakim danom ostavljamo trajan, skladan i bogat doprinos budućim generacijama, kako to naš Osijek i zaslužuje – dodao je Radić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić kazao je kako je Osijek nositelj političkog, društvenog, znanstvenog, sportskog, kulturnog i gospodarskog života istoka Hrvatske.

– Grad koji ima iza sebe nevjerojatnu povijest, nevjerojatnu sadašnjost, nadam se i vrhunsku, prekrasnu i svijetlu budućnost. Svi mi moramo dati svoj obol, svoj trud i svoje znanje da grad Osijek bude bolji nego što je bio jučer. Grad svakim danom mora napredovati i ima prostora za napredak. To pokazuju svi podatci i sva statistika – rekao je župan Anušić i čestitao Dan grada Osijeka.

IMG-2933-Custom
foto: Grad Osijek

Na svečanosti u osječkom HNK dodijeljena su i javna priznanja zaslužnim pojedincima. Zlatnu plaketu “Grb Grada Osijeka” za životno djelo primio je Ivan Vrkić, za izuzetan doprinos u izgradnji moderne, demokratske, slobodne i napredne države Hrvatske. Zlatnu plaketu “Grb Grada Osijeka” ove su godine primili i Sandra Lončarić, za izuzetan doprinos u području kulture i kazališne umjetnosti, te Specijalna jedinica policije Osijek PU Osječko- županije, za izuzetan doprinos u obrani Republike Hrvatske te razvoju i unaprjeđenju društvenih odnosa.

Javno priznanje “Pečat Grada Osijeka” primili su tvrtka Mono, za izuzetan doprinos u razvoju i unaprjeđenju gospodarske i istraživačke djelatnosti, te VIS Dinamiti, za izuzetna ostvarenja u području kulture te promicanju grada Osijeka u Hrvatskoj i inozemstvu.
Uime svih dobitnika javnih priznanja okupljenima se obratio i na priznanjima zahvalio Ivan Vrkić, bivši gradonačelnik Osijeka. Osvrnuo se, između ostaloga, na Mirnu reintegraciju hrvatskoga Podunavlja i poručio kako je riječ o jednoj od najuspješnijih mirovnih misija u svijetu. Istaknuo je kako mu je na dužnosti gradonačelnika najvažnije bilo uspostaviti mir u gradu i stabilizirati gradske financije.

Nakon sjednice premijer Plenković je obišao festival svjetla “Kaleidoskop”, na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića te u Parku kralja Tomislava posjetiti osječki Advent, gdje je upalio blagdansku rasvjetu.

Današnja proslava Dana grada Osijeka započela je tradicionalnom budnicom oko osam sati ujutro, kada su pod krošnjama ginka na Trgu sv. Trojstva članovi Hrvatskog obrtničkog pjevačkog i glazbenog društva Zrinski zapjevali “Moj Osijek”, himnu grada.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content