U Parku prirode Papuk u sklopu Geo festivala obilježen je Međunarodni dan planina

U sklopu projekta “Geopriče UNESCO geoparka” održan je Geo festival, festival s ciljem promicanja geo baštine UNESCO geoparka. Budući da se datum geo festivala poklopio i tradicionalnim obilježavanjem Međunarodnog dana planina, mjesto okupljanja grupe planinara bila je Geološko – interpretacijska točka Zvečevo. Glavna tema interpretacijske točke su bile metamorfne stijene i procesi. U sklopu interpretacijske točke izgrađena je kratka poučna staza uz koju su postavljene interpretacijske table, klupe za odmor, postavljena je nadstrešnica sa stolovima i klupama, te šesterostrana sjenica ispod koje se nalazi tzv. metastroj koji na pojednostavljeni način objašnjava proces metamorfizma.

Na festivalu je sudjelovalo oko 80 izletnika iz 12 slavonskih planinarskih društva. Izletnici su imali mogućnost odabira između dvije trase, jedne od 11 i druge od 17 kilometara. Prisutne je pozdravio Alen Jurenac, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Papuk, Milijan Žulj ispred udruge Slavonski planinari, te Miroslav Mesić, dugogodišnji čuvar prirode Parka prirode Papuk koji je nazočne upoznao sa sadržajem manifestacije.

papuk planinari1
Foto: pp-papuk.hr

Bio je ovo nakon Kutjeva i Velike, zadnji od tri geo festivala predviđena za vrijeme trajanja projekta Geopriče UNESCO geoparka. Nositelj projekta je Javna ustanova Park prirode Papuk, a projektni partner je Županijska uprava za ceste Virovitičko – podravske županije. Projekt je odobren za sufinanciranje iz Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.’, prijavljen na poziv „Promicanje održivog korištenja prirode baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta s neprihvatljivim troškovima je 90.090.587,54 kuna, dok iznos ukupnih prihvatljivih troškova iznosi 77.238.120,20 kuna, a od toga 85 posto, odnosno 65.652.402,17 kuna bit će financirano bespovratnim sredstvima EU.

papuk planinari 2
Foto: pp-papuk.hr

Projekt Geopriče UNESCO geoparka obuhvaća ulaganje na nekoliko lokacija koje su tematski povezane u jednu cjelinu – kategoriju ulaganja. Od posjetiteljske infrastrukture i sadržaja planira se izgradnja i opremanje Geo – info centra Voćin, adaptacija i opremanje dvorana u Kući Panonskog mora, montiranje elemenata Adrenalinskog parka Duboka, rekonstrukcija ceste Slatinski Drenovac – Jankovac – Granica županije te izrada, nadogradnja i opremanje ukupno 6 vidikovaca.

(pp-papuk.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content