Vrhovni sud potvrdio oslobađajuću presudu Ivici Kirinu u slučaju Fimi Media: “Hvala svima što su vjerovali u mene, sad mogu u miru nastaviti raditi za Viroviticu”

Bivši ministar unutarnjih poslova i aktualni gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin oslobođen je danas (utorak) optužbi u aferi Fimi Media, potvrdio je Vrhovni sud.

– Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbu USKOK-a i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik oslobođen optužbe da bi počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti – objavio je sud.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da nije dokazano da je optuženik nezakonito postupao s ciljem da zlouporabom svog položaja osigura posao trgovačkom društvu Fimi Media, a ministarstvu prouzroči štetu. -Radnjama za koje se optuženik tereti da ih je naređivao nije prouzročena nikakva šteta ministarstvu – kaže se u presudi.

Pravomoćnu presudu komentirao je Ivica Kirin koji je rekao kako može reći da mu je drago što je cijeli postupak gotov i što je pravda “spora, ali dostižna”. Za njega osobno, ali i kao gradonačelnika grada Virovitice ova je presuda, kaže, jako velika i važna, kao i za sve koji su s njim u to vrijeme radili.

-Znate i sami da je postupak trajao dugo, i kroz medije sam zbog njega bio vrlo prisutan. Sve se pratilo i znalo se sve što se događalo. Sad, kad je presuda pravomoćna, iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim svima onima koji su me svih ovih godina podržavali. Osim svoje obitelji, najviše zahvaljujem svojim prijateljima koji su stajali uz mene od prvog dana, kao i stranački suradnici. Najviše zahvaljujem građanima Virovitice koji su, bez obzira na proces koji je trajao i vodio se protiv mene u slučaju Fimi Media, dali mi povjerenje na nekoliko lokalnih izbora. Ova oslobađajuća presuda velika je i važna stvar i za ljude s kojima sam radio, naročito u Ministarstvu unutarnjih poslova,  gdje smo dokazali da smo odradili svoj posao i da je naša namjera u tom poslu bila najčasnija. I na samom početku sam rekao – svaki svoj posao koji sam radio, radio sam krajnje odgovorno i uvijek sam spreman odgovarati za ono što sam učinio – rekao je I. Kirin na vijest o presudi Vrhovnog suda.

Za period trajanja postupka, kaže da je bio iznimno stresan te da bi volio da je trajao kraće, ali da je svjestan da je to nešto što visoka politika donosi i cijena slave „puta slave koju morate platiti“.

-Prošao sam taj put, nikome ništa ne zamjeram, okrećem se dalje i idem raditi jednu novu životnu priču s koncentracijom na potencijale našeg grada. Drago mi je da je cijeli slučaj gotov, da napokon mogu okrenuti jednu novu stranicu u životu i posvetiti se nekim, ja bih rekao, normalnijim stvarima, razvoju našeg grada i projektima, kako bih dao svoj maksimalni obol da kroz profesionalni rad, znanja i iskustva pomognem da naša Virovitica zaista postane bolji grad, ne samo za nas koji ovdje živimo, nego i za generacije koje dolaze. Još jednom hvala svima koji su ostali vjerovati u mene sve ove godine, a ponajviše građanima grada Virovitice koji su mi poklonili povjerenje da i dalje vodim ovaj naš prekrasan grad – izjavio je gradonačelnik I. Kirin.

Podsjećamo, Ivicu Kirina se kao tadašnjeg ministra unutarnjih poslova teretilo da je od 2006. do 2008. kao ministar naložio stručnim službama svog ministarstva da poslove dvije promidžbene kampanje ugovore s trgovačkim društvom (Fimi Media op.a.). Stavljalo mu se na teret da je znao je da se poslovanjem tog društva prikupljaju sredstva za potrebe financiranja političke stranke i da će takvim poslom ministarstvu nastupiti šteta velikih razmjera. Teretio se da je, radi osiguranja poslova tom društvu, imenovao stručno povjerenstvo ministarstva za pripremu i provedbu postupka javne nabave usluga. Za obje promidžbene kampanje odredio je da se provede izravna pogodba.

– Naložio je u oba navrata da se poziv za javnu nabavu uputi samo tom trgovačkom društvu i društvima s kojima to društvo poslovno surađuje. Prema optužnici na oba se poziva javilo samo to trgovačko društvo. Za prvu kampanju trgovačko je društvo s ministarstvom zaključio ugovor vrijedan 958.565,00 kuna. Taj je iznos ministarstvo u cijelosti platilo. Prema optužnici dogovorene usluge su se mogle napraviti za 143.382,80 kuna manje troška – objavio je Vrhovni sud.

Za drugu promidžbenu kampanju optuženik se teretio da je naložio da se ponuda društva prihvati bez obzira na uvjete i unatoč tomu što je znao da bi se pregovorom s TV kućama ishodilo popust. Ministarstvo je s društvom zaključilo ugovor vrijednosti 16.123.977,50 kuna i taj iznos u cijelosti platilo, premda je te iste usluge moglo nabaviti za 5.920.174,73 kune.

U obrazloženju presude Vrhovni sud zaključio je da ministarstvu u navedenim slučajevima nije počinjena šteta te je I. Kirina pravomoćno oslobodio optužbi.

(www.icv.hr, mlo, tportal.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content