AGLOMERACIJA NAŠICE U Seoni u općini Donja Motičina počeli radovi na izgradnji kanalizacijske mreže

U Seoni, u općini Donja Motičina održana je tiskovna konferencija te organiziran posjet gradilištu projekta ”Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Našice“, a u povodu početka izvođenja radova na izgradnji linijskih objekata Šireg našičkog područja – Aktivnost 3: Dogradnja vodnokomunalne infrastrukture u općini Donja Motičina. Ukupna vrijednost radova iz Grupe-3: Dogradnja vodnokomunalne infrastrukture u općini Donja Motičina iznosi 24.204.824,39 kuna bez PDV-a, odnosno 30.256.030,49 kuna s PDV-om dok je ukupna vrijednost projekta 207.823.212,50 kuna. Najveći udio u sufinanciranju dolazi iz sredstava Europske Unije, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., u iznosu 116.461.394,99 kuna. Projekt se provodi na uslužnom području tvrtke Našički vodovod d.o.o. s ciljem povećanja priključenosti stanovništva na sustave javne odvodnje i vodoopskrbe.

Projektom je predviđeno proširenje/rekonstrukcija sustava vodoopskrbe, proširenje/rekonstrukcija/sanacija sustava odvodnje, povećanje broja korisnika usluge vodoopskrbe te odvodnje i pročišćavanja i optimiziranje tlakova u vodoopskrbnoj mreži i poboljšanje sustava daljinskog nadzora i upravljanja sustavom vodoopskrbe. Ostali iznos prihvatljivih troškova sufinancirat će partneri u projektu, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode, Grad Našice, Općina Donja Motičina, Općina Podgorač i  Općina Feričanci u ukupnom iznosu 49.797.175,01 kuna bez PDV-a. Predviđeni završetak projekta očekuje se do kraja 2023. godine.

Imajući u vidu COVID-19 pandemiju te sve epidemiološke mjere, današnje događanje je organizirano u obliku tiskovne konferencije na otvorenom, u središtu naselja Seona gdje su i počeli radovi na izgradnji kanalizacijske mreže naselja Seona. Radove izvodi tvrtka Niskogradnja Marijanović d.o.o. Kaptol. Događaju su nazočili saborski zastupnik dr. Hrvoje Šimić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima, direktor VGO Osijek Željko Kovačević, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i njegov zamjenik Josip Miletić, gradonačelnik grada Našica Krešimir Kašuba, načelnik općine Donja Motičina Željko Kovačević, predsjednik uprave Našičkog vodovoda d.o.o. Oto Dudjak i mnogi drugi. Nakon uvodnog obraćanja direktora našičkog vodovoda Ota Dudjaka i vlasnika tvrtke izvođača Niskogradnja Marjanović Frane Marjanovića, nazočnima se obratio načelnik općine Donja Motičina Željko Kovačević.

Aglomeracija-Seona-4-Zeljko-Kovacevic

– Ono što je jako bitno, ova kanalizacija kada bude gotova, kanalizacija na području naše općine bit će riješena na 99 posto područja, a kada uzmemo u obzir da je vodoopskrba 100 posto riješena, onda mogu reći kako sam presretan što su ovi krucijalni projekti za normalan život naših sumještana riješeni ili se rješavaju. Od srca hvala svima koji su sudjelovali i pomažu u ovom projektu, posebno partneru Gradu Našicama i gradonačelniku Kašubi, županu Anušiću i Županiji te Vladi RH i direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću – rekao je Kovačević.

Gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba naglasio je kako su ovo povijesni trenutci za cijeli našički kraj te povijesno najveće investicije.

Aglomeracija-Seona-5-Kresimir-Kasuba

– Ovo zasigurno mijenja kvalitetu života u našem kraju i vodeći se onom demografskom politikom Vlade RH, ali i naše zajednice, mi stvaramo uvjete za ostanak ovdje, za bolji život, kako u našem kraju tako i u Hrvatskoj jer kanalizacija je uz vodu jedan od temelja kvalitete života. Isto tako stvaramo uvjete i za naše povratnike koji su iz nekih razloga morali otići, ali su nam se vratili, stvaramo sredinu s visokom kvalitetom života. Hvala svima koji su nam u tome pomogli, posebno Vladi RH, saborskom zastupniku Hrvoju Šimiću, Ministarstvu. Danas sam presretan jer vidim da su radovi počeli, u punom su jeku – rekao je Kašuba.

Hrvatske vode partner su na ovom visoko vrijednom projektu, a generalni direktor  Zoran Đuroković izrazio je zadovoljstvo što sve ide prema zacrtanom planu.

Aglomeracija-Seona-6-Zoran-Durokovic

– Ovdje je riječ o izgradnji 16 kilometara kanalizacijske mreže i to je jedan ogroman zahvat koji znači jako puno mještanima ovog područja, jer će 3.500 ljudi biti priključeno na sustav javne odvodnje te još tisuću na javnu vodoopskrbu. Na ovaj način dolazimo na 100 posot pokrivenosti i vodoopskrbe i odvodnje te jako je važno što su sve komponente od lokalne i regionalne zajednice do Ministarstva, Vlade i nas kao Hrvatskih voda, zajedno riješili ovaj krucijalni problem – rekao je Đuroković.

Veliku pomoć i podršku u ovoj priči dao je i saborski zastupnik dr. Hrvoje Šimić koji je naglasio kako je zadovoljstvo biti saborski zastupnik na početku realizacije jednog ovakvog projekta.

Aglomeracija-Seona-7-dr.-Hrvoje-Simic

– Osobno mogu posvjedočiti kako tijek provedbe ovog projekta nije bio nimalo lagan, ali zajednički rad svih dionika donio je ovaj veliki uspjeh. Ovakvi projekti su osnova za ostanak i život u Slavoniji i preduvjeti za povratak onih kojih su otišli, ali i jedna dodatna komponenta i motiv za sve one koji nisu odavde, a imaju želju živjeti kod nas – rekao je Šimić.

Osječko-baranjska županija bila je ona potrebna odskočna daska za preskočiti sve probleme kod ovog projekta i uvijek je pružala ruku prijateljstva.

Aglomeracija-Seona-8-Ivan-Anusic

– Županija je više nego zadovoljna sa svim suradnjama u provedbi ovog projekta što je jako važno da se dobro ide prema kraju. Projekti aglomeracija na cijelom području naše županije prelaze ogromne financijske iznose, ali ključno je kako njima općine i gradovi dobivaju onaj standard koji EU traži i zahtjeva, i ono što je najvažnije svaka kuća u svakom gradu i selu dobiva ono što mora imati, vodu i odvodnju. Čeka nas jako puno posla i u budućnosti jer još moramo raditi da bi naši građani živjeli normalno i dobro – rekao je župan Anušić.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić naglasio je kako je ovo sam kap u moru projekata koje Ministarstvo realizira zajedno s Hrvatskim vodama na području ove županije.

Aglomeracija-Seona-9-Tomislav-Coric

– Sve je ovo trebalo učiniti puno prije, ali evo presretan sam da sam ministar u čijem mandatu se ove najvažnije životne stvari građana rješavaju jer svi oni to i zaslužuju, ne samo ovdje nego i u cijeloj Hrvatskoj. Siguran sam kako ćemo raditi još niz projekata i ovakvih, ali i drugih tipova koji će donijeti i povećanja zaposlenosti i sve one koji nam znače dizanje standarda života diljem Lijepe Naše – zaključio je ministar Ćorić koji je početak radova označio simbolično rezanjem torte napravljene u obliku radova na aglomeraciji.

(www.icv.hr, vg, Foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content