Izložbom stripa i crteža Goran Kosović oduševio virovitičku publiku

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica danas (petak) je otvorena izložba stripa i crteža “Studije za strip” virovitičkog autora Gorana Kosovića, dugogodišnjeg člana Likovnog kluba “Nikola Trick” Virovitica i likovnog kluba “Duga” Pitomača, ali i virovitičke knjižnice.

U ime ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica okupljene je pozdravila voditeljica stručno-znanstvenog odjela Mirjana Kotromanović.

– Da Virovitičani vole stripove, mi knjižničari tome svjedočimo svakodnevno jer često zalaze među zbirku stripa na Dječjem odjelu, kao i zbirku stripa na Odjelu za odrasle, koju poslije možete i sami pogledati– istaknula je Mirjana Kotromanović te riječ prepustila Nikolini Hećimović, kustosici Gradskog muzeja Virovitica koja je autoru pomogla postaviti izložbu.

850_7232-Custom– Strip je Goranova ljubav još od dječjih dana. U drugom razredu osnovne škole počeo je crtati stripove i tada je nastao prvi strip. Veliko “zlatno” razdoblje njegova crtanja bilo je u srednjoj školi, i strip nije izlazio iz njegova srca, uma i ruke sve od onda, što se i danas vidi u radovima– istaknula je Hećimović.

Posjetiteljima se na dolasku toplim riječima zahvalio Goran Kosović koji je otkrio nešto više o izloženim djelima te pojasnio inspiraciju iza njihovog nastajanja.

– Prva i osnovna inspiracija mi je bila želja da jednog dana napravim strip o Velikom Bleku, koji mi je bio “heroj” u mladosti, pa sam zato većinu studijskih strip tabli posvetio tom periodu američkog rata za nezavisnost. Dosta sam knjiga i ilustracija vezano za to razdoblje proučavao, od uniformi i odjeće do oružja tog doba. U novijim strip tablama sam više prešao u klasični vestern stil i okušao sam se u akvarelu. Iskreno, ne volim baš raditi akvarel ali uspio sam “izvući” par slika. I normalno, ovi morski motivi su isto vezani za strip iz perioda 18. stoljeća, gdje sam pokušao izvući par jedrenjaka– objasnio je ovaj domaći autor te otkrio koji su mu osobno najdraži crteži.

850_7242-Custom– To su starije slike, koje su rađene prije nekih 10, 15 godina, ali moram priznati da su mi najdraže one koje nisu ovdje. Najstariji strip koji sam uspio sačuvati je iz 1985. godine i možda, ako uspijemo pronaći vremena i prostor, ga virovitička publika jednog dana i vidi– s osmijehom na licu zaključio je Goran Kosović.

(www.icv.hr, eat)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content