Komemoracija u Brusniku za poginule pripadnike virovitičke 127. brigade održat će se u ponedjeljak, 10. siječnja

U akciji oslobađanja sela Brusnik i Lipovac od četničke agresije u Domovinskom ratu, 29. prosinca 1991. godine, nestalo je 12 hrvatskih branitelja, pripadnika 2. pješačke bojne, slavne virovitičke 127. brigade, u završnici velike oslobodilačke operacije pod nazivom ORKAN 91, da bi se nakon nekoliko dana saznalo da su svi poginuli i mučki masakrirani. Tužna obljetnica stradanja hrabrih hrvatskih vitezova obilježit će se kao i svake godine u organizaciji Grada Virovitice i u suradnji s Koordinacijom braniteljskih udruga Virovitica, na spomen-obilježju u Brusniku u ponedjeljak 10. siječnja.

Na Komemoraciji će se odati dužna počast hrabroj dvanaestorici, Vinku Belobrku, Denisu Resneru, Miroslavu Zecu, Ivanu Žeravici, Slavku Vrbančiću, Milanu Škrilecu, Željku Goričancu, Nenadu Oblučaru, Željku Maligecu, Željku Somljačanu, Miroslavu Petroviću i Tihomiru Miheliću.

Komemoracija na spomen obilježju u Brusniku započet će u 10 sati, a nakon nje će se odati počast kod spomen ploče pored ceste Pakrac – Požega, poginulim pripadnicima 127. brigade HV Željku Ljuni i Borisu Raletiću.

Nakon toga u 11 sati odati će se počast i petorici poginulih policajaca Policijske postaje Virovitica kod spomen obilježja u ulici Kalvarija u Pakracu. Svoj život u obrani Pakraca ratne 1991. godine dali su policajci Damir Babuk, Slavko Jagarinac, Damir Salopek i Darko Strugar te njihov suborac Željko Pemper koji je u akciji oslobađanja Pakraca poginuo 9. siječnja 1992. godine. 

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content