Nema više tetovaža u boji na teritoriju EU: Zabranjeno oko četiri tisuće najčešćih kemikalija koji su obojenim tintama

U Europskoj uniji od danas, 4. siječnja je zabranjeno oko četiri tisuće najčešćih kemikalija koje se nalaze u obojenim tintama. 

– Ništa vezano za struku tetoviranja nije pokrenulo ovo. Mi smo jednostavno kolateralne žrtve – kazao je za RTL Ninoslav Zelenović-Zele, vlasnik salona za tetoviranje.

Glavni krivac – plava boja iz frizerskih salona koja se pokazala opasnom. Zabranu od Europske unije zato je dobilo četiri tisuće kemikalija. Smatra ih se kancerogenima. Najveći problem su pigmenti plave i zelene, kojih ima u 60 posto tinte za tetoviranje.

– Nisam imao nikakvih žalbi na recimo alergijske reakcije, pogotovo ne na karcinom ili nešto jer ne postoji nikakva studija na svijetu a da je relevantna da bi povezala tetoviranje, boju iz tinte s time – tvrdi Zelenović.

Što sad sa skupom tintom, pita se distributer kojem u skladištu stoji 50 tisuća eura vrijedna roba.

– Problem je što je sve brzo doneseno i nije ostavljeno previše vremena za implementaciju novih proizvoda – tvrdi Igor Palić, trgovac opremom za tetoviranje.

Alternativa postoji, ali ne dolazi tako skoro. Jedan od najvećih proizvođača tek u veljači kreće s testiranjem novih boja. Pa će ove godine novih šarenih ruku, nogu i leđa biti puno manje.

– Ne vjerujem da će to krenuti u smjeru da će iskorijeniti jedan vid industrije. To jednostavno ljudima izgleda kao zafrkancija, ali to je ozbiljna industrija – objašnjava Palić.

Industriju koja prema procjenama vrijedi 3 milijarde dolara na godinu i uskoro bi mogla imati konkurenciju.

– Ljudi će raditi i dalje to što rade s bojama kojima rade samo po stanovima bez regulative – tvrdi Zelenović.

(rtl.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content