Od 1. veljače nova pravila za putovanja unutar EU, ovo su najvažnije promjene

Europsko vijeće danas je usvojilo preporuku o koordiniranom pristupu za olakšavanje sigurnog, slobodnog kretanja tijekom pandemije covida-19. 

Prema najnovijoj preporuci, putnici koji posjeduju važeću covid-potvrdu ne bi trebali biti dodatno ograničeni u slobodnom kretanju, odnosno ne bi trebali biti obvezni testirati se prilikom ulaska u države članice. Nova pravila vrijedit će od 1. veljače, a istog dana na snagu će stupiti i akt kojim se trajanje potvrda o cijepljenju za potrebe putovanja unutar EU određuje na devet mjeseci (270 dana), piše Index.hr)

U nastavku prenosimo priopćenje Vijeća:

Važeća EU covid-potvrda uključuje:

  • Potvrdu o cijepljenju za cjepivo odobreno na europskoj razini ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od posljednje doze primarne serije cijepljenja ili ako je osoba primila dopunsku dozu. Države članice također mogu prihvatiti potvrde o cijepljenju za cjepiva koja su odobrila nacionalna tijela ili WHO.
  • Negativan rezultat PCR testa dobiven najviše 72 sata prije putovanja ili negativan brzi antigenski test dobiven ne više od 24 sata prije putovanja
  • Potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa
  • Od osoba koje ne posjeduju EU covid-potvrdu moglo bi se zahtijevati da se podvrgnu testiranju prije ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Putnici s osnovnom funkcijom ili potrebama, prekogranični putnici i djeca mlađa od 12 godina trebali bi biti izuzeti od ovog zahtjeva.

Nova korona-karta

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) trebao bi nastaviti objavljivati ​​kartu regija država članica s naznakom potencijalnog rizika od infekcije prema sustavu semafora (zelena, narančasta, crvena, tamnocrvena). 

Karta bi se trebala temeljiti na stopi prijavljivanja slučajeva za 14 dana, stopi cijepljenja i stopi testiranja. Na temelju ove karte, države članice trebale bi primjenjivati ​​mjere u pogledu putovanja u i iz tamnocrvenih područja, gdje virus cirkulira na vrlo visokim razinama. 

Osobito bi trebali obeshrabriti sva putovanja koja nisu neophodna i zahtijevati od osoba koje dolaze iz tih područja koje nemaju potvrdu o cijepljenju ili oporavku da se podvrgnu testu prije odlaska i da se nakon dolaska smjeste u karantenu.

Kočnica u nuždi

Prema novoj preporuci, pojačana je “kočnica u nuždi” za odgovor na pojavu novih varijanti zabrinutosti ili interesa. Kada država članica nametne ograničenja kao odgovor na pojavu nove varijante, Vijeće bi, u bliskoj suradnji s Komisijom i uz potporu ECDC-a, trebalo razmotriti situaciju. Komisija, na temelju redovite procjene novih dokaza o varijantama, također može predložiti raspravu unutar Vijeća.

Tijekom rasprave Komisija bi mogla predložiti da se Vijeće dogovori o koordiniranom pristupu u pogledu putovanja iz dotičnih područja. Svaku situaciju koja rezultira donošenjem mjera treba redovito preispitivati.

(index.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content