OŠ Petra Preradovića Pitomača ima najviše područnih škola u VPŽ, čak 10

Malo je reći da Područne škole znače puno, kako za djecu tako i za stanovništvo. Škola u selu ima glavnu ulogu u svemu, pa tako i u općini Pitomača. 

Osnovna škola Petra Preradovića u Pitomači može se pohvaliti s čak deset područnih škola što je najveći broj područnih škola u svojstvu matične škole u Virovitičko-podravskoj županiji. Sveukupno Osnovnu školu Pitomača pohađa 714 učenika, što je blagi pad u odnosu na godinu prije, no kako kaže ravnatelj Igor Maresić, broj se neprestano mijenja pa kako neki učenici odlaze, tako drugi dolaze.

– Naime u zadnje vrijeme dosta je migracija roditelja s djecom pa nam neki odlaze, a neki dolaze. No oko toga broja stalno variramo i na žalost to je neizbježno. Kako to pogađa cijelu Hrvatsku tako pogađa i nas iako smo se dosta dobro držali u zadnjih pet godina, ali na dalje i nisu baš neke dobre prognoze. Jedino što nas veseli je to što iz vrtića imamo informaciju da se događa povećanje broja djece u vrtiću – kaže ravnatelj Maresić te dodaje kako bi sljedeću školsku godinu šezdesetak djece trebalo upisati prvi razred, što daje nadu da će se broj učenika malo povećati.

20220118_093342

Područne škole na području općine Pitomača pohađa 31 učenik. Te male škole vrlo su značajne za sva sela u kojima se nalaze. Smatra se da su učenici područnih škola samostalniji, mlađi uvijek uče od starijih, a imaju mogućnost “kvalitetnije” nastave. Manja područna škola stvara atmosferu domaćeg ugođaja, povjerenja, sigurnosti i prijateljstva između mlađih i starijih učenika jer su u većini područnih škola kombinirani razredi.

– U područnim školama razred je koncipiran kao kombinacija prvih i drugih razreda, trećih i četvrtih, ali imamo i dva čista razredna odjela u Kladarama gdje brojimo najviše učenika u područnoj školi. U svakoj imamo prvašića pa makar bio i jedan učenik prvog razreda, no, uvjeren sam da učiteljice svoj posao odrade kako treba i da veliku pažnju posvećuju i tom jednom, jako vrijednom, učeniku – kaže ravnatelj Maresić.

Učiteljica Mirela Gašparić u Područnoj školi u Kladarama radi već 12 godina, a trenutno podučava učenike 1. i 2. razreda.

– Imam učenike 1. i 2. razreda u kombiniranom razrednom odjelu i sveukupno ih je 11. Kombinirani razredni odjel zahtjeva poseban način rada, kombiniramo aktivnosti u 1. i 2. razredu, izmjenjuju se te aktivnosti frontalnog i individualnog rada, rada u skupinama, rada u parovima kako bi nastava bila što potpunija – kaže učiteljica Mirela.

20220118_110317

U posljednjih 15 godina na području općine Pitomača od deset područnih škola, novoizgrađenih je njih devet, a posljednja koja će uskoro otvoriti svoja vrata je Područna škola u Kladarama.

– U Kladarama je najstarija škola preko 110 godina, no iako je obnovljena i škola je funkcionalna, zbog velikog broja išli smo na izgradnju nove škole. S obzirom na to da taj broj učenika, koji je ove godine nešto malo povećan, zadovoljava sve standarde i imat će dva razreda. Drago mi je i zbog mještana i roditelja da će imati novu modernu školu koja će se opremiti s najmodernijim didaktičkim i nastavnim materijalima. Ostali su još samo neki sitni detalji do završetka. Kada prođe tehničku provjeru, inspekcijski nadzor i ako će sve biti u redu, planiramo da se škola otvori u sklopu obilježavanja Dana škole, 18. ožujka – rekao je ravnatelj Maresić.

Novoj školi u Kladarama vesele se i učenici, ali i učitelji.

– Nova škola je u najavi već dugi niz godina i evo konačno smo ju dočekali i uskoro bi trebali useliti i početi s radom u novim prostorijama. Bit će nam sigurno lakše i jednostavnije zbog modernijih uvjeta rada, a sigurna sam da će i djeci biti ugodnija nastava, kao i boravak u školi – kaže učiteljica Mirela Gašparić.

Osim novih područnih škola, Osnovna škola u planu ove godine ima i započeti izgradnju nove zgrade matične škole u Pitomači. Time bi škola mogla osigurati jednosmjenski rad, ali i cjelodnevni boravak učenika u školi.

20220118_081236

– Budući da smo dobili suglasnost Ministarstva, gradnja škole će uskoro krenuti. Ono što je naš plan i generalni cilj je da nova osnovna škola ima i sportsku dvoranu. Ta sportska dvorana će se moći koristiti i za srednju školu. Isto tako plan je da imamo i u jednoj i u drugoj školi učenike u jednoj smjeni – ističe ravnatelj Maresić te dodaje kako će se nova osnovna škola graditi u blizini Srednje škole Stjepana Sulimanca.

– Izgradnja nove škole će potpuno unaprijediti sam školski sustav, međutim mi i dalje imamo one osnovne planove da zadržimo mlade ljude u našem kraju, a prvo i osnovno je upravo mogućnost kvalitetnog školovanja, ali omogućiti i cjelodnevni boravak u školi – dodaje ravnatelj.

Cjelodnevni boravak učenika u školi svakako će razveseliti mnoge roditelje jer će im dijete biti zbrinuto do njihovog dolaska, ali će isto tako omogućiti djetetu da svoje školske obveze riješi u školi, a ostatak slobodnog vremena će moći kvalitetno provesti sa svojim roditeljima.

(www.icv.hr, ib; foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content