U Hrvatskoj će u budućnosti ostati samo 41 vodoopskrbna tvrtka, jedna od njih je virovitički Virkom

Zadnji dan prošle godine za mnoge će vodoopskrbne tvrtke značiti veliku promjenu. O tome piše portal Energetika net. Naime, mnoge od njih trebale bi prestati poslovati kako samostalne tvrtke i pripojit će se nekoj od većih tvrtki. Ta velika preuzimanja i spajanja koja uskoro očekuju sve koji se u Hrvatskoj bave djelatnošću vodoopskrbe proizlazi iz Uredbe o uslužnim područjima (NN 147/2021) koja je u ‘Narodnim novinama’ upravo objavljena 31. prosinca prošle godine.

Riječ je o podzakonskom propisu koji je bio najavljivan već dulje vrijeme, a koji bi trebao urediti područje vodoopskrbe u kojemu je do sada poslovalo oko 170 vodoopskrbnih tvrtki (tzv. javnih isporučitelja vodnih usluga) koje su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i od kojih velik dio nije imao ni potrebne kadrovske ni tehničke uvjete za obavljanje svoje djelatnosti. Naravno, krajnji ciljevi te Uredbe su sigurnija i pouzdanija opskrba vodom za piće i njezina niža cijena vode za krajnje potrošače.

Broj isporučitelja vodnih usluga smanjuje se za više od četiri puta

Spomenutu Uredbu donijela je Vlada na sjednici koja je održana 30. prosinca prošle godine i to na temelju članka 7., stavka 6. i čl. 88., st. 1. Zakona o vodnim uslugama (NN 66/2019.). Njome se na području cijele Hrvatske uspostavljaju tzv. uslužna područja, određuju njihove granice i društvo preuzimatelj (tj. tvrtka koja će preuzeti, odnosno pripojiti sve vodoopskrbe tvrtke koje su do sada poslovale na tom području).

Uslužna područja se dijelom poklapaju s područjima županija i u pojedinoj županiji će sada poslovati od jedne (npr. u Međimurskoj županiji) do čak šest vodoopskrbnih tvrtki, odnosno isporučitelja vodnih usluga, kao što će to biti u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Sada će, dakle, u Hrvatskoj biti 41 uslužno područje i točno će toliko biti isporučitelja vodnih usluga.

Sjeverozapadna i središnja Hrvatska

Međimurska županija je jedna od onih koja će imati samo jednog isporučitelja vodnih usluga, baš kao i susjedna Varaždinska županija. U njima će djelatnost opskrbe vodom za piće ubuduće obavljati samo Međimurske vode iz Čakovca, odnosno Varkom iz Varaždina. Slično je i u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje će jedina preostala vodoopskrbna tvrtka biti Zagorski vodovod iz Zaboka.

Na zapadnom dijelu Zagrebačke županije, odnosno u Zaprešiću i okolnim općinama jedini isporučitelj vodnih usluga bit će Vodoopskrba i odvodnja Zaprešić, dok će tu djelatnost u južnom dijelu Županije, tj. u Velikoj Gorici i okolnim općinama obavljati VG Vodoopskrba iz Velike Gorice. Istočni i sjeveroistočni dio županije pokrivat će Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije iz Zagreba, baš kao i Grad Čazmu iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Za vodoopskrbu u ostatku Županije, odnosno u njezinom zapadnom dijelu i u Gradu Zagrebu za opskrbu pitkom vodom bit će zadužena samo Vodoopskrba i odvodnja iz Zagreba.

Na najvećem dijelu Koprivničko-križevačke županije jedina vodoopskrbna tvrtka koja će preostati bit će Koprivničke vode iz Koprivnice, dok će u preostalih nekoliko općina i gradova, baš kao i u najvećem dijelu Bjelovarsko-bilogorske županije isporučitelj vodnih usluga biti tvrtka Vodne usluge iz Bjelovara.

Jedina vodoopskrbna tvrtka u budućnosti na najvećem dijelu Karlovačke županije i u nekoliko općina i gradova susjednih Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije trebala bi biti Vodovod i kanalizacija iz Karlovca. Ostale općine i gradovi Sisačko-moslavačke županije ubrajaju se u čak tri uslužna područja i tamo će djelatnost vodoopskrbe obavljati Privreda iz Petrinje, Sisački vodovod iz Siska i Moslavina iz Kutine.

Slavonija, Baranja i Srijem

Jednog isporučitelja vodnih usluga imat će i Virovitičko-podravska županija i to će biti Virkom iz Virovitice, koja će tu djelatnost obavljati i u još nekoliko gradova i općina susjednih Osječko-baranjske i Bjelovarsko-bilogorske županije. Isti je slučaj s Požeško-slavonskom županijom gdje će od dosadašnjih vodoopskrbnih tvrtki preostati samo Tekija iz Požege.

S druge strane, na području Osječko-baranjske županije od brojnih dosadašnjih ‘vodovoda’ ubuduće bi trebali ostati samo Đakovački vodovod iz Đakova, Baranjski vodovod iz Belog Manastira i Vodovod – Osijek iz Osijeka.

Na području Brodsko-posavske županije bit će dva uslužna područja, a isporučitelji vodnih usluga bit će tvrtke Vodovod Zapadne Slavonije iz Nove Gradiške i Vodovod iz Slavonskog Broda. Dva isporučitelja vodnih usluga preostat će i u Vukovarsko-srijemskoj županiji i to će biti Vinkovački vodovod i kanalizacija iz Vinkovaca, odnosno Vodovod grada Vukovara iz Vukovara.

Istra, Primorje i Lika

Istarska županija imat će samo dva isporučitelja vodnih usluga i to će biti Istarski vodovod iz Buzeta, uglavnom za sjeverni i zapadni, i Vodovod Pula iz Pule uglavnom za južni i istočni dio Županije.

Na području Primorsko-goranske županije uspostavljaju se četiri uslužna područja i svoju će djelatnost na njima obavljati KD vodovod i kanalizacija iz Rijeke, Ponikve voda iz Krka (na Krku, Cresu i Lošinju), Vodovod i odvodnja Žrnovnica Crikvenica Vinodol iz Novog Vinodolskog i Vodovod Hrvatsko primorje – južni ogranak iz Senja (baš kao i za podvelebitske i paške dijelove Ličko-senjske i Zadarske županije).

U ostatku Ličko-senjske županije, odnosno njezinom ‘ličkom dijelu’, baš kao i u nekoliko općina susjednih Karlovačke i Zadarske županije, jedina vodoopskrbna tvrtka bit će Usluga iz Gospića.

Dalmacija

U najvećem dijelu Zadarske županije isporučitelji vodnih usluga bit će Vodovod iz Zadra i Komunalac iz Biograda na Moru, dok će u većini gradova i općina Šibensko-kninske županije tu djelatnost ubuduće obavljati samo Vodovod i odvodnja iz Šibenika.

Kao što je ranije spomenuto, na području Splitsko-dalmatinske županije ustrojava se čak šest uslužnih područja, što ponajviše treba zahvaliti zemljopisnim značajkama te županije. U Splitu i okolnim općinama i gradovima vodoopskrbna tvrtka ubuduće će biti Vodovod i kanalizacija iz Splita, a na području Cetinske krajine to će biti Vodovod i odvodnja Cetinske krajine iz Sinja. U Omišu i par susjednih općina isporučitelj vodnih usluga bit će Vodovod iz Omiša, a na Hvaru, Visu i Braču to će biti tvrtka Vodovod Brač iz Supetra. Na Makarskom primorju i preostalim općinama i gradovima Dalmatinske zagore nakon svih predviđenih postupaka preuzimanja i spajanja malih i lokalnih vodoopskrbnih tvrtki preostat će samo Vodovod iz Makarske.

U općinama i gradovima doline Neretve te u Gradu Vrgorcu i Općini Gradac opskrbom vodom za piće ubuduće bi se trebala baviti samo tvrtka Izvor Ploče iz Ploča, a na Pelješcu, Mljetu, Korčuli i Lastovu tvrtke NPKLM vodovod iz Korčule. Konačno, na području Grada Dubrovnik i općina Dubrovačko primorje i Župa dubrovačka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji jedini isporučitelj vodnih usluga bit će Vodovod Dubrovnik iz Dubrovnika, a na samom jugu Hrvatske, u Općini Konavle to će biti Konavosko komunalno društvo iz Čilipa.

(energetika-net.com)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content