U KRUGU OBITELJI Mala “čuda” s Rebra, blizanke Kristina i Valentina, slave treći rođendan

Kad su prije tri godine stigle na svijet, malenoj Valentini i Kristini Tambolaš iz Bušetine liječnici i suvremena medicina davali su svega 16. posto šanse da će preživjeti. Jer, rođene su 33. tjednu trudnoće kao jedine sijamske blizanke spojene donjim dijelom prsnog koša, zajedničkim crijevima i jetrom. Zajedno su težile svega 3800 grama. 

Majka Marija i otac Petar nisu sumnjali ni gubili nadu – svoje su povjerenje poklonili vrhunskom timu liječnika i medicinskog osoblja koji su, kad su djevojčice imale samo tri mjeseca, na KBC-u Rebro obavili povijesnu operaciju odvajanja koja je trajala 15 sati i koja je ušla u medicinske anale.

Valentina i Kristina, male borkinje, prozvane su “čudom s Rebra” i njihova je priča ujedinila Hrvatsku. Postale su simbolom nade za svu djecu koja se bore za život, a Marija i Petar ohrabrenje drugim roditeljima da do zadnjeg trena treba vjerovati u čuda, ma kako šanse bile male. 

blizanke 5 Custom
foto: privatni album

-Trebalo je samo vjerovati i biti hrabar, a da je bilo teških sati, bilo ih je. No svaki je sat u bolnici, sat proveden na putu vlakom, sat u kojem smo razmišljali što ćemo i kako ćemo dalje, vrijedan. Kad ih gledamo, kako su sretne, kako se igraju sa sekom Majom i bracom Ivanom, svjesni smo da nema toga što ne bismo, kao i drugi roditelji, napravili za svoje dijete. Ono je najvažnije na svijetu – kaže Marija Tambolaš, poznata po svojoj skromnosti i hrabrosti koje su i drugim majkama bile podrška u sličnoj situaciji.

Roditelji u bolnici tih su prvih dana, a i kasnije, ustrajno bodrili jedni druge i zajednički se radovali svakoj maloj pobjedi njihovih “Palčića”. 

Blizanke 2
foto: privatni album

Danas (subota), Marija priprema završne kolače i torte za sutrašnji veliki, 3. rođendan. Valentina i Kristina, vesele i zaigrane djevojčice, žele pomoći. Pričaju, smiju se, s bracom i sekom “otimaju” žlice i posude s brašnom. Već su skuhale puding s mamom i dok čekaju da se ohladi, željne su novih uputa kako da i one sudjeluju u svojoj proslavi. 

Dom je ispunjen balonima, smijehom. Na proslavi gostiju neće biti puno – tek koji član najuže obitelji jer Tambolaši već tri godine izbjegavaju velika okupljanja.  Šanse za život su iskoristile, no Valentina i Kristina dugo su vremena morale biti pod većim oprezom nego stariji brat i sestra. Razvoj im je išao sporije, roditelji su s puno više pažnje morali pratiti svaki razvojni korak, od prvih kašica do koraka i govora. Pažljivije se gledalo već i na običnu prehladu.  

271755732 4824443070928398 8743315208802845980 n 1
foto: K. Toplak, prvi rođendan

-Uporne su i vrijedne pa smo s njima radili i vježbe dok nisu prohodale, a i pod redovnom su kontrolom liječnika na Rebru, kojima se, kao i svom osoblju, od srca zahvaljujemo što nas sve prate od prvog dana. Neke su se stvari potpuno promijenile. Daleko su od onih malih beba koje su, obje, stale na jednu našu ruku. Kristina je i dalje mirnija, povučenija, no već želi u školu s bracom i sekom. Valentina je ostala ‘svoja’, no još je borbenija i  otvoreno ‘kroji’ pravdu svima u obitelji. Borac od prvog dana ostao je u njoj. 

Svaki dan kad su svi zdravi, kad je sve u redu, čovjek je zahvalan. Ništa mu više drugo ne treba. Nije mu teško ni organizirati se oko škole, odvoza, dovoza, kuhanja, čišćenja, brige oko domaćih životinja. Sve se stigne, kad imate motiv – sretnu djecu, koja su dobro, koja su živa, zdrava i kad ih imate na okupu.

271785244 4824443074261731 1327014716993869737 n 1
foto: K. Toplak, prvi rođendan, arhiv

Ima i teških dana, ali to je zanemariva žrtva za sve ono dobro i ono važno što čovjek ima kada ima djecu  – kažu vrijedni i brižni roditelji Marija i Petar, sretni što je velika obitelj na okupu i što je najgore daleko iza njih.

Čestitke polako stižu sa svih strana. Veliki treći rođendan najpoznatijim hrvatskim blizankama čestitao je i župan Igor Andrović. (www.icv.hr, vpz.hr, mlo, foto: privatni arhiv i K. Toplak)  

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content