UHVAĆENI NA DJELU Maloljetni lopovi na pljačku stizali vlakom, ukrali više od 300 kutija cigareta, konzerve, nogometne lopte

Cigarete, alkoholna i energetska pića, paštete, konzerve, električno kuhalo, ali i šlag, medalje, gumice za brisanje, nogometne lopte, pa i karte za “belu”. Sve se to i puno više našlo se na meti lopova koji su u par tjedana „očistili“ police trgovina mješovitom robom, kafića i jednog nogometnog kluba u Koriji, Špišić Bukovici i Virovitici.

Noću bi u te objekte ulazili kroz prozor ili vrata, na kojima bi razbili staklo i kroz njega se provukli, a plijen bi stavili u vreće. Nakon pljačke, predmete su skladištili u jednoj prostoriji u blizini doma jednog od počinitelja. Sve ukradeno trebalo im je, pretpostavlja se, poslužiti kao zaliha za slavlje Nove godine, ali i za kunu više koju bi vjerojatno zaradili preprodajom.

Sve to otkrila je policijska istraga koja je završila prošlog tjedna. Neslužbeno doznajemo da je riječ o trojici maloljetnika, koji dolaze sa šireg virovitičkog i pitomačkog područja.

BEZ VIDEONADZORA, BEZ SVJEDOKA

Kako ne posjeduju vozačku dozvolu, u Koriji su pljačku obavili „pješice“. U Špišić Bukovicu su stigli i vratili se kući noćnim vlakom, a u Virovitici, gdje su na kraju upali u zasjedu 27. prosinca, stigli su također vlakom. Od Male stanice pješačili su do trgovine mješovitom robom u Milanovcu, u koju su provalili. Služili su se navigacijom na mobitelu da pronađu trgovinu na raskrižju.

– Tijekom samo par tjedana trojac je počinio četiri teške krađe i pritom napravio štetu od oko 20.000 kuna. Ukrali su 316 kutija cigareta (više od 30 raličitih vrsta cigareta), alkoholna pića, sportske rekvizite i druge proizvode i predmete te počinili veliku štetu u prostorijama jednog nogometnog kluba. Počinitelji su provaljivali na način da su razbijali stakla na vratima ili prozorima te su tako ulazili u unutrašnjost objekata.

S obzirom na pojačan broj kaznenih djela u kratkom periodu bilo je narušeno stanje sigurnosti i morali smo pod hitno poduzeti neke korake kako bi se tim osobama stalo na kraj i kako bi bili što prije uhvaćeni. Ljudima koji rade u trgovinama i kafićima nije bilo svejedno jer se nije znalo tko provaljuje i tko će biti slijedeći – kaže Zdravko Matuzalem, pomoćnik načelnika policijske postaje Virovitica za kriminalističku policiju.

IMG 20220103 092934 scaled

On i kolege iz tima, Vladimir Barčan i Marijan Novosel, policijski detektivi za obradu kriminaliteta, od prvog su dana u istrazi. Pratili su situaciju, razgovarali i s djelatnicima trgovina, kafića, mještanima, širili krug potencijalnih objekata koji bi mogli postati novom metom. Objekti u koje je provaljeno, naime nemaju videonadzor, nije bilo očevidaca, pa je potraga za počiniteljem ili više njih bila tim teža.

Policija je mogla samo predvidjeti kretanje počinitelja i spriječiti nove štete na budućim metama. Da su dobro razmišljali, pokazalo se već 27. prosinca. Nešto prije ponoći prometna policija koja je držala na oku objekte u svom radijusu, primjetila je trojac kako se s vrećicom u rukama šeta ispred trgovine mještovitom robom u Milanovcu i daje se u bijeg čim su vidjeli patrolno vozilo.

– Odmah je obaviještena i temeljna policija, pa su ubrzo uhvatili počinitelje koji su se pokušali sakriti u obližnjim dvorištima i ulici – pričaju nam krim detektivi koji kažu da je u cijeloj situaciji sreća što počinitelji nisu uništili dokaze, odnosno ranije preprodali ili potrošili neke od proizvoda koje su otuđili iz trgovina i drugih objekata.

PREDMETE VRATILI VLASNICIMA

Naime, nakon uhićenja uslijedila je pretraga kuća, pa su otkriveni gotovo svi predmeti, koji su potom vraćeni trgovinama, kafićima te nogometnom klubu. Što su mladići planirali s ukradenim medaljama, loptama, golmanskim rukavicama, ostaje nejasno. Za cigarete i alkoholna te energetska pića pretpostavlja se da su trebali poslužiti za slavlje, odnosno kao roba na crnom tržištu.

– Posrećilo nam se, jer se u ovakvim slučajevima ukradeni proizvodi uglavnom ne nađu. Ili budu potrošeni ili nađu svog kupca. Cigarete i boce alkohola završe u trgovinama i ugostiteljskim objektima jer se to lako proda bez računa i u pola cijene. U jednoj večeri može ‘nestati’  gotovo cijela ova količina. Mi smo sve pronađeno već vratili vlasnicima.

Prema modelu pljačke koji su ovi počinitelji razvili, oni bi vjerojatno samo nastavili provaljivati u objekte, koje su često i nasumce odabirali. Važno nam je da su zaustavljeni i da više nema straha od novih provala. Tko zna, možda bi nakon trgovina i ugostiteljskih objekata na red došle i obiteljske kuće? – pita Z. Metuzalem.

Maloljetnim lopovima slijede kaznene prijave za tešku krađu. Što će nakon toga biti, odlučit će sud. Iako je šteta velika, sudska praksa, nažalost, pokazuje da realnih kazni, bar za pljačku ove vrste, pogotovo ako im je prva, gotovo i nema. Budući da je riječ o maloljetnicima, najčešće zarade deklarativnu kaznu u vidu opomene i slično. Crna statistika, nažalost, pokazuje kako se nakon kratkog primirenja u brojnim slučajevima počinitelji zbog izostanka kazni opet odaju novim „izazovima“.

(www.icv.hr, mlo, foto: PU VPŽ)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content