Agencija poslala ozbiljno upozorenje poduzetnicima ako budu dogovarali dizanje cijena

Reagirajući na medijska priopćenja u kojima se najavljuje rast cijena, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u utorak je upozorila da je sa stajališta prava tržišnog natjecanja zabranjen svaki dogovor o cijenama ili njihovom povišenju između konkurenata, uključujući i takve dogovore putem udruženja ili na sastancima udruženja poduzetnika, piše Poslovni.hr.

AZTN je reagirao nakon medijskih priopćenja vezanih uz najave povećanja cijena za određeni postotak od strane udruženja poduzetnika, Hrvatske obrtničke komore i Udruženja obrtnika Grada Zagreba, cehova sekcije frizera, kozmetičara, građevinara, automehaničara, kemijskih čistača i najave održavanja sastanaka s ciljem dogovora o razini podizanja cijena zbog povećanih troškova energenata.

– Naglašavamo kako svaki poduzetnik mora sam za sebe određivati cijene, budući da su zabranjeni bilo kakvi dogovori o cijenama ili povišenjima cijena na sastancima udruženja – poručuju iz AZTN-a.

Navode kako je u praksi utvrđen velik broj zabranjenih horizontalnih sporazuma (kartela) među konkurentima na sastancima njihovih profesionalnih ili strukovnih udruženja. Najčešće su to situacije u kojima tijekom sastanaka nekog profesionalnog udruženja poduzetnici, ujedno i konkurenti, raspravljaju o cijenama ili o postocima povišenja cijena te po završetku sastanka zajednički objavljuju da su odlučili povisiti cijene svojih proizvoda za određeni postotak, pojašnjavaju iz te regulatorne agencije.

Ako udruženje donese preporuku svojim članovima da povise cijene i oni postupe po tome, tada je također riječ o zabranjenom sporazumu, dodaju.

Takvim postupanjem poduzetnici i udruženja poduzetnika na najteži način ograničavaju ili potpuno ukidaju tržišno natjecanje, jer definiraju pravila u djelatnosti kojom se bave, zatvaraju tržište za nove konkurente i izravno štete potrošačima koji plaćaju višu cijenu proizvoda ili usluga od one koja bi bila da zabranjenog dogovora između poduzetnika nema, upozoravaju iz AZTN-a.

Pravo tržišnog natjecanja smatra zabranjene dogovore između poduzetnika koji su konkurenti najtežim povredama jer imaju najveće i najdalekosežnije negativne posljedice na potrošače, tržišno natjecanje i ekonomiju u cjelini te stoga za njihove sudionike predviđa najstrože novčane kazne.

Iz AZTN-a napominju i da su Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja predviđene visoke novčane kazne za poduzetnike koji sudjeluju u takvim zabranjenim sporazumima (kartelima) i to u iznosu do najviše 10 posto vrijednosti ukupnoga prihoda poduzetnika ostvarenog u posljednjoj godini za koju postoje zaključena godišnja financijska izvješća. Pritom treba imati na umu da za povrede prava tržišnog natjecanja postoji odgovornost udruženja i njihovih članova pa se i udruženju može izreći novčana kazna.

(poslovni.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content