Dan ružičastih majica: Svako 4. dijete u Hrvatskoj svakodnevno je izloženo nasilju, a svako 5. žrtva je cyberbullyinga

Zadnju srijedu u veljači obilježava se kao Dan ružičastih majica tj. Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Sve je počelo 2007. godine kada su srednjoškolca u gradu Berwick u Kanadi vršnjaci maltretirali jer je u školu došao u ružičastoj majici. 

Nekoliko dana kasnije, u znak podrške, njegovi prijatelji organizirali su prosvjed. Tako su njegovi prijatelji David Shepherd i Travis Price također došli u školu u ružičastim majicama, kupili su ih još 50-ak i dijelili drugim vršnjacima. 

Akcija je vrlo brzo postala globalna pa se tako obilježava u školama i drugim institucijama na globalnoj razini.

Vršnjačko nasilje definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Dakle, ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari, piše RTL.

Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti. 

Istraživanjue koje je u Hrvatskoj proveo Hrabri telefon pokazalo je da je vršnjačko nasilja često posljedica tradicionalnih stavova, obiteljskih odnosa i društvenih medija.

Prema Istraživanju o zdravstvenom ponašanju učenika, Hrvatska se smjestila u donjoj polovici ljestvice zemalja uključenih u istraživanje. Na vrhu ljestvice s najvećim udjelom zlostavljača su Letonija i Litva. Na dnu ljestvice su Švedska i Island.

Dok je svako četvrto dijete u Hrvatskoj svakodnevno izloženo nasilju, a svako peto žrtva je cyberbullyingu.

No, s početkom godine u medijima se redaju vijesti o vršnjačkom nasilju diljem Hrvatske. Prvo je vinkovački dječak napao školskog kolegu u Vinkovcima, zatim je u Medulinu grupa učenika na školskom igralištu pod velikim odmorom napala i pretukla dječaka nižih razreda. 

Prije dva dana snimka premlaćivanja i zlostavljanja školarca u Čakovcu dignula je javnost na noge. Snimka sramotnog iživljavanja jednog mladića nad drugim objavljena je u Facebook grupi “Želim normalan život u Međimurju”.

Kako bi se stalo na kraj vršnjačkom nasilju, kažu stručnjaci, važno je o nasilju razgovarati svakodnevno, a ne samo danas kada se obilježava borba protiv njega.

 Važno je i prepoznati kod djece koje su žrtve nasilja znakove koji na to ukazuju, a kako prepoznati kada je djete zlostavljano od strane vršnjaka pročitajte OVDJE.

(rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content