KVALITETNIJA I DOSTUPNIJA USLUGA U Strossmayerovoj ulici u Virovitici gradit će se novi Obiteljski centar

Novi Obiteljski centar („VTC Obiteljski centar“ KK.08.1.3.04.0039) projekt je koji s nestrpljenjem očekuju Grad Virovitica te Centar za socijalnu skrb Virovitica. Riječ je o investiciji vrijednoj 5.464.897,15 kuna, koja će se uz stopostotnu potporu izgraditi sredstvima Europske unije u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Korisnicima će omogućiti niz potrebnih i važnih usluga savjetovanja, psihosocijalnog savjetovanja, obiteljske medijacije, psihosocijalnog tretmana radi prevencije nasilničkog ponašanja, te brojne druge poticajne, podražavajuće, razvojne, preventivne, organizacijske aktivnosti namijenjene djeci, mladima, obiteljima i ostalim članovima obitelji. Surađivat će s vjerskim zajednicama, humanitarnim organizacijama, udrugama, drugim domaćim i stranim pravnim i fizičkim osobama, kao i drugim osobama koje pridonose i promiču obiteljske vrijednosti i pridonose podizanju kvalitete obiteljskog života.

Konkretno, bit će jedna kvalitetna baza za sva važna društvena i obiteljska pitanja na koja će korisnici moći dobiti besplatan konkretan savjet i potrebnu pomoć.

Kako kaže ravnateljica Centra za socijalnu skrb Virovitica Marija Bajan-Prokl, osnovna funkcija Obiteljskog centra je savjetodavno i preventivno djelovanje s ciljem podizanja kvalitete života stanovništva jačanjem njihove socijalne uključenosti. Uz Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju uključivat će korisnike i iz drugih mjesta.

– Kroz individualni i grupni rad korisnicima će tako na raspolaganju biti čitav niz djelovanja kroz stručnu potporu i podršku educiranih stručnih radnika – objašnjava ravnateljica.

SVE USLUGE NA JEDNOM MJESTU

Nova zgrada Obiteljskog centra gradit će se u Strossmayerovoj ulici u Virovitici, za koju je Grad ustupio prostor Centru za socijalnu skrb Virovitica. Nakon potpisivanja ugovora radovi na izgradnji Obiteljskog centra trebali bi početi već u ožujku, a svoja vrata korisnicima će otvoriti početkom iduće godine.

– Partner na projektu nam je Grad Virovitica. Gradonačelnik Ivica Kirin je, čuvši za našu potrebu i želju, donio odluku prema kojoj nam je Grad ustupio prostor u Strossmayerovoj ulici, gdje će se rušiti postojeća ruševina i na toj lokaciji graditi nova zgrada za potrebe Obiteljskog centra. Trenutno smo u fazi završetka postupka javne nabave, a budući da je došlo do poskupljenja cijene radova i materijala, razliku u planiranim sredstvima odlučilo je osigurati Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, kao i u svim ostalim projektima koji su u tijeku u ovo vrijeme – kaže ravnateljica M. Bajan-Prokl, zahvalivši i Gradu i Ministarstvu na partnerstvu i podršci.

Gradonačelnik Ivica Kirin ovaj projekt ocijenio je važnim za cijelo društvo.

– Nedavno smo se u razgovoru dotakli teme kako projekti koji se tiču socijalne domene obično prođu „ispod radara“ u javnosti. Stoga mi je iznimno drago da će korisnici i djelatnici Obiteljskog centra konačno imati prostor kakav zaslužuju i dobiti sve one usluge koje su im potrebne. Nakon dugog vremena napokon se kreće s uređenjem stare gradske zgrade u Strossmayerovoj 24, koja je sama po sebi, odnosno po izgledu i načinu gradnje reprezentativna i koja će dobiti javni sadržaj u obliku novog Obiteljskog centra na zadovoljstvo svih korisnika jer se nalazi u širem centru grada. Vjerujem da se djelatnici, kao i korisnici s područja cijele Virovitičko-podravske županije i okolice raduju novom, moderno opremljenom prostoru – smatra gradonačelnik Ivica Kirin.

Novi prostor omogućit će, kaže, još kvalitetniju i dostupniju uslugu, budući da će se otvoriti i mogućnosti dodatnog stručnog rada s pojedinim skupinama.
– Projekt je stoga važan za cijeli naš grad i cijelo naše društvo jer se će se u Centru provoditi cijeli spektar usluga. Na jednom mjestu sve dobne skupine mogu zatražiti savjet ili podršku, bilo da se radi o obiteljskim problemima, potrebi za sudjelovanjem u radionicama koje Centar organizira, potpori u teškim životnim situacijama. Što je najvažnije, sve su usluge besplatne i vjerujem da će koristiti svima – zaključuje I. Kirin.

(www.icv.hr, mlo, Ilustracija: Freepik)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content