Mikleuš i Pitomača među općinama su koje najviše izdvajaju i ulažu u razvoj obrtništva u Hrvatskoj

U vrijeme najveće krize uslijed pandemije COIVD-19 pomoć obrtnicima pružile su i općine, ili oslobađanjem plaćanja ili kroz potpore, i tako dodatno olakšale poslovanje uz mjere koje je donijela država ili pojedina županija. Zbog niza dodatnih mjera u cilju zapošljavanja i samozapošljavanja, od potpora za početak poslovanja do onih vezanih za razvoj, otvaranje obrta je postalo sve raširenije, čemu u prilog govori veći broj obrta u prošloj godini u odnosu na 2020., donosi Načelnik.hr.

Što se tiče potpora od strane općina, njih nešto manje od četvrtine izdvaja za potpore, a većina od njih 1 posto proračuna, njih osam između 1 i 2 posto, po jedna oko 2, 3 odnosno 4 posto i dvije iznad 5 posto.

Na popisu su se našle i dvije općine iz Virovitičko-podravske županije. Tako je prema subvencijama obrtnicima po stanovniku u 2020. godini Mikleuš na četvrtom, a Pitomača na osmom mjestu. Mikleuš je prvi kada je riječ o udjelu izdvajanja za subvencije obrtnicima u proračunu, dok se Pitomača nalazi na petom mjestu. 

pitoma%C4%8Da obrtni%C5%A1tvo

pitoma%C4%8Da obrtni%C5%A1tvo postotak

U odnosu na 2019. godinu rast subvencija imala je u najvećem postotku Općina Bilje, za preko 3 tisuće posto, dok je u Pitomači rast bio 205 posto.

pitoma%C4%8Da obrtni%C5%A1tvo trend1

pitoma%C4%8Da obrtni%C5%A1tvo trend2

(www.nacelnik.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content