Napreduju radovi na izgradnji prostora HGSS Stanice Orahovica u Virovitici

U Bogdanićevoj ulici u Virovitici HGSS Stanica Orahovica gradi vlastiti prostor. Naime, Stanica Orahovica je temeljna jedinica HGSS-a koja djeluje na području Virovitičko-podravske županije te je jedna od četiriju stanica na području cijele Hrvatske koja nije riješila pitanje svoje infrastrukture. Trenutno se nalazi u procesu rješavanja tog pitanja, a projekt je u drugoj fazi u kojoj će biti završeni grubi građevinski radovi te postavljena vanjska stolarija. Riječ je o zgradi stare kožare koju im je darovao Grad Virovitica, a radove financira Hrvatska gorska služba spašavanja, njihova krovna udruga te je dosada utrošeno 600 tisuća kuna.

Prema riječima ravnatelja HGSS Stanice Orahovica Ivice Kašube, infrastruktura će im osigurati uvjete svakodnevnog rada i brzog djelovanja te će biti u mogućnosti adekvatno zaštititi njihovu vrijednu spašavateljsku i tehničku opremu.

– Nakon što smo 2017. godine u Virovitici pronašli adekvatan prostor koji je bio u državnom vlasništvu, na našu i HGSS-ovu inicijativu vlasništvo je prebačeno na Grad Viroviticu koji je potom zgradu darovao našoj stanici. Sljedeće godine započela je rekonstrukcija zgrade, odnosno prije svega izrada projektne dokumentacije, a 2019. započeli smo s građevinskim radovima – objašnjava I. Kašuba, ravnatelj HGSS Stanice Orahovica, koja je u prošloj godini zabilježila 80 posto više poziva i spašavanja u odnosu na godinu prije.

hgss 18

Administratorica i spašavateljica orahovačke Stanice Marika Marić ističe kako ništa ne bi uspjeli bez krovne organizacije koja je glavni investitor tog projekta. Naime, HGSS svake godine objavi natječaj za infrastrukturu na koji se Stanice javljaju sa svojim potrebama. Tako je orahovačka Stanica dobila pomoć za izradu projektne dokumentacije, ali i građevinske radove.

– Objekt je bio u dosta lošem stanju, puno toga smo morali srušiti te je ostalo samo nekoliko zidova od starog zdanja. Izgradili smo kuću do potkrovlja, a u drugoj fazi, 2021. godine, stavili smo kuću pod krov, a sada nam preostaje vanjska stolarija i nekoliko pregradnih zidova čime ćemo završiti grube građevinske radove – kaže M. Marić te najavljuje daljnje radove.

Kako kaže, na redu su radovi na instalacijama, žbukanje, unutarnje uređenje… Kako bi završili radove, ponovno će se javiti na natječaj HGSS-a, no bit će im potrebna pomoć i drugih institucija.

– Kako bi završili ovaj projekt i našoj Stanici osigurali siguran i adekvatan prostor za vježbe, treninge, edukaciju, smještaj opreme te bili što brži i pokretniji kako bi pomogli unesrećenim osobama, bit će nam potrebna pomoć i svih ostalih institucija i subjekata s područja naše županije – zaključila je Marika M.

(www.icv.hr, žđl)

hgss 30

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content