OBŽ projekt “Vrijeme je za školski obrok, 2021. – 2022.”: Ove godine gotovo milijun kuna za školsku prehranu za djecu u riziku od siromaštva

Osječko-baranjska županija prijavila je projekt “Vrijeme je za školski obrok 2021.-2022.”, dana 12. srpnja 2021. godine, a on predstavlja nastavak projekta “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva” kojega Osječko-baranjska županija uspješno provodi već šestu godinu zaredom.

Naime, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike objavilo je 30. travnja 2021. godine Otvoreni trajni poziv na dostavu projektnih prijedloga “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2021. – 2022.)” koji se financira u okviru Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020..

Ciljana skupina su djeca koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva te koja su polaznici obveznog osnovnoškolskog programa i definirana su kao najpotrebitija prema kriterijima partnerskih organizacija.

Planirano trajanje projekta je 10 mjeseci, uz mogućnost retroaktivnog financiranja prihvatljivih troškova. Datum početka provedbe projekta je 19. studeni 2021. godine, a prihvatljivi troškovi će se financirati od 6. rujna 2021. godine.

– Projektom vrijednim oko milijun kuna osiguravamo dio prehrane za naše osnovnoškolce, no svakako je važno napomenuti da je župan Ivan Anušić početkom proteklog mandata u svom izbornom program rekao da će sva djeca u našoj županiji imati besplatnu prehranu što se danas evo i ispunjava. Dio tog projekta želimo nadograđivati sa zdravim namirnicama, onim s polja upravo iz Slavonije i Baranje, pa je stoga važna dogradnja sustava upravo s Regionalnim distribucijskim centorm, koji je u izgradnji. Vjerujem da većina škola s nestrpljenjem očekuju tu mogućnost dobivanja svježih namirnica upravo s našeg područja- rekao je na konferenciji zamjenik župana Josip Miletić.

Uložena sredstva u projekt u cijelosti su bespovratna, 85 posto iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i 15 posto iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Mirande Glavaš Kul u projekt je uključeno ukupno 994 učenika iz obitelji korisnika prava na dječji doplatak iz 18 osnovnih škola kojima je osnivač Osječko-baranjska županija.

U provedbi projekta sudjeluju OŠ Bijelo Brdo iz Bijelog Brda s 45 učenika, OŠ Bratoljuba Klaića, Bizovac sa 75 učenika, OŠ Budrovci, Budrovci sa 60 učenika, OŠ Dore Pejačević, Našice sa 70 učenika, OŠ Dr. Franjo Tuđman, Beli Manastir s 47 učenika, OŠ Draž, Draž s 40 učenika, OŠ Drenje, Drenje sa 75 učenika, OŠ Đakovački Selci, Selci Đakovački sa 64 učenika, OŠ Gorjani, Gorjani s 40 učenika, OŠ I.B. Slovaka, Jelisavac s 45 učenika, OŠ J.J. Strossmayera, Đurđenovac sa 128 učenika, OŠ J. Kozarca, Josipovac -Punitovački s 35 učenika, OŠ Kneževi Vinogradi, K. Vinogradi sa 65 učenika, OŠ Mate Lovraka, Vladislavci s 45 učenika, OŠ Milka Cepelića, Vuka s 45 učenika, OŠ Petrijevci, Petrijevci s 30 učenika, OŠ Vladimira Nazora, Đakovo s 45 učenika, OŠ Zmajevac, Zmajevac s 40 učenika.

Uz gotovo milijun kuna osiguranih za ovu školsku godinu, Osječko – baranjska županija u proteklih je 5 godina utrošila još približno 6 milijuna kuna na osiguravanje prehrane iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije 20142020.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content