Osijek u vrhu gradova koji su najviše povećali izdvajanja za učenike i studente: Za stipendije 816 tisuća kuna, a za produženi boravak osnovnoškolaca 8,4 milijuna kuna

Prema analizi proračunskih izdvajanja za školarine i stipendije Ministarstva financija, Osijek je na četvrtom mjestu s gotovo 400.000 kuna više izdvojenog novca u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu, što je povećanje od 72 posto.

Krajem prošle godine dodijeljene su stipendije za 32 učenika srednjih škola i 52 studenta s područja grada Osijeka, za što je iz proračuna izdvojeno 816 tisuća kuna. Stipendiraju se daroviti te učenici i studenti u deficitarnim i STEM zanimanjima. Učeničke stipendije iznose 6.000 kuna godišnje i isplaćuju se tijekom školske godine, od rujna do lipnja, u iznosu od 600 kuna mjesečno. Učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja dodijeljeno je 10 stipendija, dok su 22 stipendije dobili daroviti učenici.

Za studente je novčana potpora 12.000 kuna, a isplaćuje se tijekom akademske godine, od listopada do srpnja, u iznosu od 1.200 kuna mjesečno. Studentima deficitarnih zanimanja ove je godine dodijeljeno 13 takvih stipendija, kao i 13 darovitim studentima te 26 stipendija onima koji su upisani na studijske programe iz STEM područja znanosti.

Grad Osijek osnovao je i Zakladu “Srce grada Osijeka” kako bi se pomoglo potrebitim obiteljima, odnosno njihovoj djeci koja su na studiju. Do sada je dodijeljeno 120 potpora, a ove godine iz gradskog proračuna planirana su sredstva u iznosu od 400.000 kuna. Osim zakladnih potpora, planirano je izdvojiti još 30.000 kuna za pomoć studentima iz obitelji slabijeg materijalnog statusa, a koji nisu ostvarili pravo na stipendiju.

Iznosom od tisuću kuna Grad Osijek nagradio je i najuspješnije maturante, a od ove godine će tu mjeru proširiti pa će 50 najboljih srednjoškolaca stipendirati s besplatnim vozačkim ispitom, za što je u proračunu osigurano 375.000 kuna.

-Grad Osijek itekako vodi računa o školskoj djeci i studentima. Uz stipendije učenicima i studentima istaknuo bih i projekt kojeg provodimo zajedno s Osječko-baranjskom županijom- Besplatan školski obrok za sve. Kako bi svi osječki osnovnoškolci imali besplatan školski obrok u proračunu smo osigurali više od tri milijuna kuna. U svim osječkim osnovnim školama uveden je i produženi boravak kojeg financiramo s 8,4 milijuna kuna. Sve je to ulaganje u budućnost Osijeka koji je doista grad po mjeri mladih obitelji – naglasio je gradonačelnik Ivan Radić.

Grad Osijek pomaže najpotrebitijim učenicima uključivanjem u EU projekte poput projekta “Škole jednakih mogućnosti” kojim je putem Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike iz Fonda europske pomoći osigurano gotovo milijun kuna za djecu iz obitelji koje su uglavnom korisnici prava na dječji doplatak. Drugi veliki projekt je “Školska shema voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda”, a u kojem sudjeluju sve osnovne škole s područja Grada Osijeka, odnosno njih 21, a za što je ove godine odobren iznos od 512.000 kuna. Također, za djecu s potrebama u osnovnim školama osigurana su sredstva za pomoćnika u nastavi, u projektu “OSigurajmo im jednakost 5” vrijednom 4,6 milijuna kuna.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content