U Općini Vladislavci edukacija za OPG-ovce: Pravilno uzorkovanje i mjere očuvanja i popravka plodnosti tla, neke od su od tema radionica

Zbog velikog interesa poljoprivrednika Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, Služba za stručnu podršku osječke područne jedinice ponovno organizira u veljači 2022. četvrti ciklus edukacije o uzimanju uzoraka tla i analizama širom Osječko-baranjske županije.

Raspored predavanja na području Osječko-baranjske županije nalazi se u privitku Poziva na mrežnim stranicama Općine Vladislavci, a planirano vrijeme trajanja jednodnevne edukacije je pet sati, sa slijedećim temama:

  • Propisi i obveze za korisnike poljoprivrednog zemljišta
  • Pravilno uzimanje uzoraka tla
  • Označavanje i dostavljanje uzoraka tla
  • Značaj provedbe analize uzoraka tla
  • Mjere očuvanja i popravka plodnosti tla

Za planirane edukacije dobivena je suglasnost Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, a iste će biti održane uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu („Narodne novine“ broj 28/18, 115/18, 98/19) fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika dužne su provoditi ispitivanje plodnosti tla (analize tla) na poljoprivrednom zemljištu upisanom u ARKOD sustav te voditi evidenciju o primjeni gnojiva (mineralnih i organskih), poboljšivača tla i pesticida.

Ispitivanje plodnosti tla u užem smislu podrazumijeva uzimanje uzoraka tla, analizu ili procjenu mehaničkog sastava tla, agrokemijske analize tla i tumačenje rezultata sukladno Pravilniku o metodologiji za praćenje stanja poljoprivrednog zemljišta („Narodne novine“ broj 47/19).

(www.icv.hr, tj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content