“Čuvarice kulturne baštine” Kladare uz uskrsnu radionicu proslavile 10 godina rada

Jučer (četvrtak) je u Društvenom domu u Kladarama održana mala proslava u povodu 10 godina rada Udruge Čuvarice kulturne baštine iz Kladara. Udruga je osnovana u siječnju 2012. godine s ciljem prikupljanja i očuvanja izvornih predmeta, narodnih nošnji i svega što je povezano s načinom i običajima života naših predaka, informiranja javnosti o načinu života i običaja naših predaka te rad s djecom i mladima putem radionica i usmenom predajom.

Bila je ovo prilika da svojim dugogodišnjim članovima, odnosno onima za 5 i 10 godina radu u udruzi podijele zahvalnice.

Tijekom deset godina postojanja Udruga je izdala dvije knjige “Lan od sjemena do platna” i “Starinska bakina kuharica”, a 2019. godine u Kladarama su otvorile Etno zbirku pod nazivom “Bakina priča” u kojoj je smješteno preko 700 eksponata koji dočaravaju način života i rada naših predaka. Između ostalog bave se i humanitarnom radom, a pokrenule su i akciju sakupljanja plastičnih čepova za oboljele od leukemije i limfoma.

20220317_171444-Custom

Također, predsjednica Majda Kodžaga istaknula je dva projekta koja su provedena u posljednjih nekoliko godina. Prvi projekt je „Mladi ruralci“ koji su provodili u partnerstvu s Kulturno-umjetničkom udrugom “Graničar” iz Okrugljače. Te projekt „Kultura i umjetnost 54+“ gdje su bili u partnerstvu sa Udrugom umirovljenika hrvatske općine Pitomača.

– Projekt „Mladi ruralci“ smo provodili za vrijeme najveće pandemije i na to sam posebno ponosna, na sve članove i na sve koji su sudjelovali, zato što su se usudili u ovim izazovnim vremenima sudjelovati u projektu. Kroz projekt „Kultura i umjetnost 54+“ smo se opremili s informatičkom opremom koju i danas rado koristimo – između ostalog istaknula je predsjednica Majda K.

Nakon male proslave održana je uskrsna radionica na kojoj su se izrađivale razne pisanice i ukrasi inspirirani nadolazećim blagdanom. Tako su oni najmlađi uživali u bojanju pisanica i zečića, dok su starije članice učile mlade kako se struže pisanica ili po starinski kako pisanicu ukrasiti rasincem.

20220317_180718

– Radovi su jednim dijelom namijenjeni za humanitarne akcije koje nam dolaze u ovo uskršnje vrijeme i jedan dio će se izložiti, a jedan dio će svatko moći ponijeti kući – kaže Majda K.

– Istaknula bi veliki uspjeh i rad svih članova, da nema njih ne bi bilo niti ove udruge u konačnici. Da nema takve volje i želje i truda za uspjehom, za postizanjem nekih novih stvari, kreiranja nekih novih stvari, ne bi bilo ni nas. Tako da se svima zahvaljujem od srca – za kraj je istaknula Majda K.

(www.icv.hr, ib; foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content