Dom zdravlja VPŽ s Gradom Orahovicom i općinama Zdenci, Čačinci i Crnac potpisao vrijedan ugovor: Dom zdravlja Orahovica uz urologa, internistu i pedijatra, dobiva i ortopeda

U vijećnici Grada Orahovice danas (četvrtak) je održano potpisivanje iznimno vrijednog ugovora koji su potpisali čelnici Grada Orahovice te općina Zdenci, Čačinci i Crnac s Domom zdravlja Virovitičko-podravske županije. Riječ je o nastavku suradnje za rad specijalista u orahovačkom Domu zdravlja.

– Potpisan je ugovor o sufinanciranju liječnika koji dolaze u Dom zdravlje u Orahovicu. Naime, do sada su to bili liječnici specijalisti, pedijatar, internist i urolog čiji je rad sufinancirao Grad Orahovica, a sada smo uspjeli napraviti model u kojem će dio troškova uz Grad sufinancirati i tri susjedne općine Čačinci, Zdenci i Crnac, s time da smo dogovorili i još jednog liječnika specijalistu, ortopeda.
Naime, u naš Dom zdravlja dolaze i pacijenti iz susjednih općina kojima će od sada biti znatno olakšan i financijski jeftiniji put na specijalistički pregled. Zahvalio bih i ovim putem kolegama načelnicima Alenu Jurencu, Tomislavu Durmiću i Mati Damjanu koji su prihvatili ovu inicijativu, kao i doktoru Ivici Fotezu koji nam je izašao u susret i puno pomogao. Ovime smo zadržali visoku razinu pružanja medicinske usluge u našem gradu te je dodatno pojačali dolaskom ortopeda, koji će u Orahovicu dolaziti dva puta mjesečno – rekao je gradonačelnik Orahovice Saša Rister.

Ugovor je u ime Doma zdravlja VPŽ potpisao ravnatelj dr. Ivica Fotez te zahvalio gradonačelniku i načelnicima na razumijevanju i želji da pomognu svojim sugrađanima.

– Ovo je uistinu velika stvar jer se liječnici tako mogu više približiti svojim pacijentima. Svi znamo da nam je prometna povezanost jako loša, a Opća bolnica Virovitica koja bi se trebala brinuti za taj sekundarni dio pacijentima šireg orahovačkog područja doista nije na ruku. Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije i u vrijeme mojih prethodnika, pa tako i ja danas, inzistiramo na toj suradnji s lokalnom samoupravom kako bi specijalisti došli u njihovu sredinu. Za sada u Orahovici imamo urologa koji dolazi dva puta mjesečno, internista koji se bazira na ultrazvuku trbuha i pedijatra, a ono što je novo, dolazak je ortopeda s kojim će biti moguće obaviti preglede i manje zahvate u Orahovici. Mogu reći da smo krenuli i dalje. Ideja je, naime, da u Orahovicu dolazi i specijalist okulist. I na tome radimo i nadam se da će u skoroj budućnosti i to biti ostvareno – rekao je Fotez.

Naglasio je i da je Dom zdravlja VPŽ u projektu telemedicine uspio osigurati holtere EKG-a na području Orahovice.

– Dobili smo nekoliko holtera i odlučili da oni budu u Domu zdravlja u Orahovici jer je dislocirana od središta županije. Sve je sada puno jednostavnije. Nakon što se napravi uzorak pregleda, pošalje se telemedicinom u Stanicu za srčane bolesti u Draškovićevoj ulici u Zagrebu i već drugi ili treći dan stiže natrag nalaz očitanja i to od vrhunskih stručnjaka na čelu s prof. dr. Goranom Krstačićem – zaključio je Fotez.

Načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić također je pohvalio ovu suradnju te istaknuo veliki značaj navedenih stručnjaka za mještane svoje općine.

– Činjenica je da je ovo područje dislocirano, a znamo i da je gorivo poskupjelo i stoga su pacijenti u velikom problemu kada moraju kod nekog specijalista i zato je ova suradnja odlična. Na ovaj način ćemo jako puno pomoći mještanima općine Zdenci, jer zdravstvena skrb je nešto najvažnije za čovjeka – rekao je Durmić.

Potpisivanju ugovora u ime općine Čačinci nazočila je pročelnica JUO-a općine Marija Vreš.

– Općina Čačinci uvijek podržava ovakve projekte. Moram pritom također napomenuti da smo jedina općina u okruženju koja nema refundiranje putnog troška za odlazak u Viroviticu i zato su ovakvi potezi za naše mještane odlično rješenje – zaključila je Vreš.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content