Dr. Venus: U VPŽ stiže 1.200 doza proteinskog cjepiva protiv Covida

Jučer (četvrtak) je u RH po Zavodima za javno zdravstvo distribuirano 70.000 doza proteinskog cjepiva protiv Covid 19 američke tvrtke Novavax, a u Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije danas treba stići 1.200 doza tog cjepiva.

– Cjepivo se prima dva puta, u razmaku od najmanje tri tjedna i mogu ga primiti osobe starije od 18 godina – rekao nam je ravnatelj Zavoda dr. Miroslav Venus.

– Ovo cjepivo ne spada u grupu vektorskih cjepiva kao što su cjepiva AstraZeneca i Johnson&Johnson, niti u grupu baziranoj na mRNA tehnologiji, odnosno genetska cjepiva u koju grupu spadaju Pfizer ili Moderna. Proteinska cjepiva rade se na tehnologiji sličnoj cjepivima protiv hepatitisa B. Novo proteinsko cjepivo protiv Covid 19 testirano je za primo vakcinaciju, što znači da se njime ne mogu cijepiti osobe koje su se prije tog cijepile nekim dosadašnjim cjepivom. Što se tiče kontraindikacija cjepiva, raspolažemo jedino sa saznanjima s kliničkih ispitivanja koja govore u prilog ovom cjepivu. Više o njemu zasigurno ćemo znati već nakon prve šire primjene – rekao je Venus dodavši da cijepljenje ovim cjepivom kreće od idućeg tjedna. 

Raspored cijepljenja možete pronaći OVDJE.

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content