Duh Mediterana u Osijek donio chef Hrvoje Zirojević: Molekularna gastronomija u spravljanju tune, murine i drugih morskih plodova

Zanimljivim edukacijama koje provodi cijele godine, gostovanjima poznatih kuhara i predavanjima za svoje učenike i nastavnike Ugostiteljska škola u Osijeku nastoji privući učenike za upis u školu, popularizirati obrtnička zanimanja i ukazati na njihov potencijal.

Na jučerašnjem (utorak) predavanju “Kreativna mediteranska kuhinja” učenici i nastavnici imali su priliku kroz teorijsko i praktično predavanje chefa Hrvoja Zirojevića upoznati se s trendovima mediteranske kuhinje i s njezinim karakteristikama, a znanje koje steknu moći će koristiti i na nadolazećoj ljetnoj sezoni na Jadranu.

Spličanin i chef restorana “Dvori” Hrvoje Zirojević radi kao predavač na Visokoj školi “Aspira” te je gostujući predavač na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. Svoje znanje i iskustvo na jedan dan nesebično je prenosio učenicima i nastavnicima RCK Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

– Veselim se svakom dolasku u Slavoniju, donijeti vam duh Mediterana, kao što sam to učinio i ovoga puta kako bih na praktičnim primjerima pokazao kako se spravljaju jela od murine, škampa, tune i drugih morskih plodova – rekao je Zirojević.

Učenicima je to bila iznimna prilika da prošire svoja dosadašnja znanja i nauče nešto više o suvremenim mediteranskim recepturama i tehnikama oslonjenima na takozvanu molekularnu gastronomiju.

– Molekularna gastronomija je revolucionarni kuharski trend pomoću kojeg se izražava sve više kuharskih majstora te time osvajaju one koji su spremni probati nešto neobično i novo. Primjerice, spoj ulja i mlijeka kako bismo dobili kremu, odnosno nesvakidašnje kombinacije hrane u procesu stvaranja obroka – istaknuo je strukovni učitelj kuharstva Zdravko Perković.

Radionica je održana u novom suvremenom praktikumu škole, uređenom i opremljenom iz EU projekta VIRTUS uspostava infrastrukture. Ravnatelj škole Andrej Kristek kaže kako ne planiraju stati samo na spomenutom projektu, nego idu dalje s planovima do svoga cilja, a on je promijeniti negativno doživljavanje ugostiteljskih i obrtničkih škola te pokazati pravi potencijal tih zanimanja.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content