Grad Osijek ponovno stipendira darovite sportaše: Dodijeljeno 45 stipendija

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić dodijelio je u utorak 45 sportskih stipendija za darovite sportaše pete i šeste kategorije u ukupnom iznosu od 235.000 kuna.

Riječ je u pravilu o juniorima i kadetima, osvajačima medalja na državnim prvenstvima u svojim sportovima, odnosno članovima nacionalnih reprezentacija.

– Ove su stipendije nažalost bile ukinute 2015. godine. Mi smo ih danas vratili. Govorimo o 45 stipendista, za što smo iz proračuna izdvojili 235.000 kuna. Stipendije mjesečno iznose 600 kuna za juniore i 400 kuna za kadete, a isplaćuju se tijekom cijele godine. Sveukupno smo za darovite sportaše, uključujući i vrhunske sportaše prve i druge kategorije, ove godine u proračunu izdvojili rekordan iznos od 550.000 kuna – rekao je gradonačelnik Radić.

Grad Osijek inače je jedini od velikih hrvatskih gradova koji dodjeljuje sportske stipendije darovitim sportašima, ne računajući stipendije učenicima i studentima sportašima, a koje se dodjeljuju ovisno o školskim uspjesima.

Radić je dodao kako Grad Osijek osigurava i brojne druge pogodnosti za sportaše, napominjući kako bez logističke potpore Grada ne može biti ni zapaženih sportskih rezultata.

– Jedini smo veliki grad u Republici Hrvatskoj koji osigurava besplatan prijevoz mlađim sportašima i sportašima s invaliditetom. Financiramo trenere i sportske klubove, dajemo dvorane na besplatno korištenje. Puno ulažemo i u sportsku infrastrukturu – dodao je.

IMG 3419
Foto: Grad Osijek

Osvrnuo se i na rekonstrukciju športsko-rekreacijskog centra Copacabana gdje radovi teku planiranom dinamikom, ističući kako će Osijek po završetku radova dobiti olimpijski bazen koji odgovara svim normama plivačke svjetske federacije.

Sportske stipendije darovitim i vrhunskim sportašima inače se dodjeljuju iz Programa javnih potreba u sportu, a isplata će se nastaviti do kraja godine, odnosno do iskorištenja planiranih sredstava.

Stipendije se isplaćuju na žiro-račune roditelja odnosno zakonskih zastupnika sportaša. Pravo na stipendiju ostvaruje sportaš olimpijskih i neolimpijskih sportova koji ima status darovitog sportaša pete i šeste kategorije prema rješenju Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog sportskog saveza gluhih.

Za ostvarenje prava na stipendiju sportaš mora biti član sportske udruge koja je udružena u Zajednicu športskih udruga grada Osijeka; uredno i redovito obavljati svoje sportske zadaće priprema, treninga i natjecanja; redovito se odazivati na pripreme, treninge i nastupe za državnu reprezentaciju; te svojim ponašanjem dostojno poticati i promicati etičke vrijednosti sporta.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content