Integracija raseljenih osoba iz Ukrajine: U Osijeku započeo tečaj hrvatskog jezika, interes ogroman

U Osijeku je započeo tečaj hrvatskog jezika za raseljene osobe iz Ukrajine, koje su pokazale veliki interes za svladavanje jezične barijere, iako im je, kako su istaknuli, hrvatski jezik razumljiv jer je sličan ukrajinskom.

No, za uključivanje u svakodnevni život, pohađanje nastave ili u potrazi za poslom, nije dovoljno prepoznavati riječi već je potrebno svladati hrvatski jezik.

Tečaj vodi Jelena Červenjak Kmoniček, profesorica hrvatskog jezika i povijesti, a zbog velikog broja zainteresiranih polaznika, nastava će se provoditi i prije i poslijepodne. Na raspolaganju je nekoliko učionica, više dana u tjednu.

Zamjenik župana OBŽ Mato Lukić kazao je kako trenutno 45 osoba pohađa tečaj, a po potrebi će se kapaciteti širiti, no vjeruje kako će primjer Osječko-baranjske županije slijediti i druge županije koje na svom području imaju ukrajinske izbjeglice.  

Pročelnik Područnog ureda CZ Zvonko Grgec dodao je kako su, poučeni iskustvom iz Domovinskog rata, krizi pristupili proaktivno, ne samo sudjelovanjem u osiguravanju hrane i smještaja već drugim načinima koji omogućavaju bržu integraciju.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content