Izaslanstva VPŽ i Virovitice, posjetila su mađarsku tvrtku Agrar Árpád, jednog od najvećih proizvođača povrća koji više od 50 godina koristi geotermalnu proizvodnju

Izaslanstva Virovitičko-podravske županije i grada Virovitice, koja su predvodili virovitičko-podravski župan Igor Andrović i gradonačelnik Ivica Kirin, u jednodnevnom su posjetu mađarskoj tvrtki Agrar Árpád. Grupacija Árpád jedna je od najvećih tvrtki za proizvodnju povrća u Mađarskoj, a od kasnih 60-tih godina prošlog stoljeća, zahvaljujući velikom broju geotermalnih izvora, krenula je u gradnja staklenika uz korištenje geotermalne vode za njihovo grijanje. Danas, između ostalog, imaju dvadeset geotermalnih “bunara”, a posjeduju i opremu koja koristi geotermalne izvore za sušenje žitarica.

Izaslanstva Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice, tom su prigodom vidjela primjere dobre prakse i simbioze uspješne poljoprivredne proizvodnje uz korištenje geotermalnih izvora. Inače, na području Virovitičko-podravske županije, provodi se projekt “Istraživanje geotermalnog potencijala”, sufinanciran sredstvima iz Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem.

– Kroz taj projekt, kojem je nositelj Virovitičko-podravska županija, dobit ćemo podlogu i saznanja za buduće bušotine. Time se otvara mogućnost ulaganja u poljoprivredu kroz stakleničku i plasteničku proizvodnju. Geotermalna energija je danas jedan od najekonomičnijih izvora energije, a kako to funkcionira u praksi, mogli smo vidjeti ovdje u Mađarskoj– naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

(www.vpz.hr, foto: K. Dumenčić)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content