Josip Špoljarić odnio pobjedu na tradicionalnoj 12. Kobasijadi u Velikom Rastovcu

Slavonija je još jednom pokazala koliko je bogata, onim što je najveće i istinsko bogatstvo, plodovima ruku čovječjih i slavonskim srcem. Ovoga puta sve ovo viđeno je u malom Velikom Rastovcu, mjestu općine Crnac gdje je održana tradicionalna 12. Kobasijada, manifestacija druženja, veselja, pjesme i plesa te prije svega prezentacije domaćeg slavonskog proizvoda.

Manifestaciju svih ovih 12 godina organizacijski više nego uspješno potpisuje DVD Veliki Rastovac uz pokroviteljstvo Općine Crnac, a svojom nazočnošću uveličali su je župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, njegov zamjenik Marijo Klement, načelnik općine Crnac Mato Damjan te gosti iz Osijeka, Viljeva i Duge Međe.

– Cilj naše Kobasijade od samog početka je bilo druženje i promocija domaćeg slavonskog proizvoda, a posebno smo to željeli pripremiti ove godine što bolje zbog činjenice kako smo ju prošlu godinu propustili uslijed ove nesretne korone. Vidi se koliko je ljudima nedostajalo malo izaći i opustiti se i sretni smo što je sve ispalo dobro. Ono što je također jako važno je da ovakvim manifestacijama pokazujemo mladima koliko je domaći proizvod zdrav i najbolji za prehranu jer u današnje vrijeme oni su nekako skloniji kojekakvim nusproizvodima iz trgovina što nije dobro. Domaće je ipak domaće i najbolje – kaže zapovjednik DVD-a Veliki Rastovac Tomislav Kunštek.

Nazočnima se prilikom otvorenja obratio i načelnik općine Crnac Matom Damjan.

– Konačno smo nastavili s organizacijom naših prepoznatljivih događaja nakon stanke zbog koronavirusa, prvo s našim maškarama, a sada i s ovom Kobasijadom. Naravno da smo pokrovitelji ovakvih događaja, ja bih rekao više logistika i prijatelj ovakvih događaja koji čuvaju kulturne i narodne običaje našeg kraja. Jako je važno i korisno organizirati ovakve događaje koji čuvaju običaje, ali svakako i okupljaju ljudi, izvlače ih iz kuća i vraćaju im osmijeh na lice. Na ovakvim događajima se potvrđuje ona stara dobra uzrečica, bolje da izumre selo nego običaji – rekao je Damjan.

Ovogodišnju Kobasijadu otvorio je župan VPŽ Igor Andrović naglasivši kako ovakvi događaji u mali mjestima pokazuju bogatstvo Slavonije i županije.

– Prije svega moram reći da je u Velikom Rastovcu uvijek prekrasan ambijent, a taj ambijent čine svi ovi ljudi koji su ovdje, i oni kao posjetitelji, ali oni koji se natječu. Znamo da je nekada svaka kuća u selu imala stoku i proizvodila suhomesnate proizvode, danas je to puno rjeđe, ali ovo je upravo način da se prisjetimo tih lijepih starih vremena i tradicije te promoviramo taj najzdraviji i najkvalitetniji domaći proizvod. Mi definitivno ne cijenimo dovoljno domaću hranu, često nas povuče samo nekoliko lipa jeftinija cijena proizvoda u trgovačkim centrima čija kvaliteta nije niti blizu domaćoj. Zato pozivam sve, dajte i koju kunu više, ali konzumirajte naš domaći, provjereni proizvod. Mogu reći da sam do sada puno prošao po svijetu i odgovorno mogu reći da je hrvatski domaći proizvod daleko najkvalitetniji i najzdraviji – rekao je Andrović.

Kobasijada-Veliki-Rastovac-6

Na natjecanju za najbolju kobasicu pristiglo je 17 uzoraka sa šireg područja, a na kraju stručno ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Vladimir Pleša predsjednik te Zoran Putniković i Antun Andelefinger kao članovi, najboljim su ocijenili uzorak Josipa Špoljarića iz Velikog Rastovca, njegov sumještanin Nikola Golik osvojio je drugo mjesto dok je treće mjesto pripalo Mirku Bušljeti iz Duge Međe.

– Najsretniji sam što su se ovakve manifestacije nakon godine izostanka vratile i s obzirom na to da je ovaj termin za sazrijevanje kobasice dosta kasan, moram čestitati i pohvaliti proizvođače na odličnim uzorcima, posebno one najbolje – rekao je predsjednik Pleša, a pobjednik Josip Špoljarić je na najbolji mogući način proslavio imendan.

– Naravno da sam presretan pobjedom, ali je meni najvažnije da se selo okupilo, da smo svi zajedno konačno vani i zajedno na jednom lijepom događaju. Velike tajne dobre kobasice nema, važno je praviti ju od mesa bravca godine ido godine i pol dana starosti, oko 200 do 250 kg. Sastojci uobičajeni, dobra paprika, sol, bijeli luk i važno je dobro ju odimiti. Ono što je jako loše, u mom selu od 50 kuća možda 5 ili 6 kuća drži i uzgaja svinje, ljudi imaju veliki problema i više se ne usude držati stoku. Ja ne odustajem, imam i kravu i nekako me baš taj uzgoj domaćih životinja drži i vjerujem da ta domaća hrana može na kraju pobijediti – rekao je Špoljarić.

Nagrade najboljima uručili su načelnik Mato Damjan, zamjenik župana Marijo Klement i predsjednik DVD-a Veliki Rastovac Izidor Lončar.

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content