Konferencija “Moć vještina”: Tržište rada nudi jedno, a sustav obrazovanja “proizvodi” nešto sasvim drugo

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijale politike organiziralo je danas (11. ožujka 2022.) konferenciju “Moć vještina”, u sklopu projekta Podrška razvoju prilagođenih programa učenja u provedbi Preporuke Vijeća o oblicima usavršavanja, koji se provodi u suradnji s tvrtkom Manpower savjetovanje d.o.o.

Na konferenciji su sudjelovali državni tajnici u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš i Dragan Jelić, župan Ivan Anušić, zamjenica gradonačelnika grada Osijeka Jasenka Crnković, ravnatelj HZZ-a Ante Lončar te direktorica Manpower grupe za RH Zorica Brečić

– Sasvim je jasno da sustav obrazovanja ne prati dovoljno tržište rada i da si tu moramo dati truda i početi se prilagođavati potrebama tržišta s onim što naš obrazovni sustav “proizvede”. Dok se to ne dogodi, morati ćemo ići na ovakve projekte, poput današnjeg i ljude pripremati, educirati i prekvalificirati. Tržište rada se mjenja jako brzo, dok obrazovni sustav od početke dugo traje, tih 15-16 godina do završetka. Moramo početi mijenjati ga i iz temelja prilagođavati onome što će se događati u budućnosti. To puno ovisi i o  strategijama razvoja tržišta rada i kako će se nadograđivati ti sustavi koji trebaju radnu snagu. Mi moramo tu pod hitno početi raditi jer očigledno da imamo suficit nekih zanimanja, a na kraju krajeva deficit istih tih ljudi koje trebamo naći za određena radna mjesta jer tržište rada nudi jedno, a sustav obrazovanja “proizvodi” nešto sasvim drugo- istaknuo je župan Ivan Anušić.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content