Minute za tebe: Molitvu Oče naš promišljaj srcem, dušom i umom

Dragi čitatelji, ove korizme pokrenuli smo rubriku “Minute za tebe” u kojima ćemo kroz naš radijski program i putem portala icv.hr širiti lijepu vijest i poruku ohrabrenja za svaki dan.

Kroz ovaj hod i promišljanje nas vodi fra Marino Kuzminski iz župe sv. Roka u Virovitici.

Hvaljen Isus i Marija!

Braćo i sestre, i danas želimo poslušati Božju poruku.
Danas u Evanđelju pred nama, Isus nas uči molitvu Gospodnju, onu molitvu koju smo pozvani svaki dan moliti – Oče naš.

Prije nego je naučio učenike moliti, dao im je zanimljivu rečenicu kojom ih želi potaknuti da shvaćaju molitvu kao nešto ozbiljno. Rekao im je: Kad molite, ne blebećite kao pogani.
Isus upozorava svoje učenike da molitva nije puno nabrajanje čarobnih formula koje će učiniti da loše postane dobro, molitva je iskreni vapaj srca Ocu koji, iako već sve znade, želi da mu se obratimo. Koliko smo puta do sada iskreno izmolili Oče naš, bojim se da te riječi koje nas je naučio sam Krist izgovaramo automatski ne razmišljajući.

Pokušaj danas Oče naš izmoliti svjesno i sabrano.
Uz ovo, epizoda svetoga Franje koji je bio veliki pokornik i molitelj, on je jednom došao posjetiti prijatelja, malo se duže zadržao i morao je tamo prespavati. Prijatelj ga je rado ugostio, dao mu je sobu. Prije odlaska na počinak, Franjo se želio pomoliti. Njegov prijatelj, koji je primijetio da svijeća dugo gori u sobi, „škicnuo“ je kroz vrata i vidio kako Franjo kleči i moli. Svijeća je gorila cijelu noć i Franje je cijelu noć molio.

Ujutro je prijatelj pitao Franju je li se odmorio i naspavao, na što mu je on odgovorio da je cijelu noć molio. Objasnio je prijatelju kako je želio izmoliti molitvu Gospodnju, ali da nije ni došao dalje od riječi „Oče“. Ta riječ ga je potakla na molitvu, razmatranje: tko je to naš Bog.

Ako je sveti Franjo samo jednu noć razmišljao o „Oče“, a mi za manje od pola minute izmolimo cijeli Oče naš, koji je toliko bogata molitva?

Želim ti pomoći da kad moliš slijediš ovaj obrazac:
Kad moliš Oče naš, pokušaj ne reći „Oče moj“ jer Bog je otac svih i u ove dvije riječi uči nas poniznosti i prihvaćanju braće i sestara koji jednako mole kao i ja. Zato ne očekuj da Bog Otac bude sebično tvoj instrument, svrha i cilj. On ima jednaku ljubav prema svima nama.

Dalje? Budi hrabar! Nastavi sam. (www.icv.hr, ilustracija: Pixabay)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content