Na Lider investicijskom forumu predstavljen projekt Lider invest istok: Cilj mu je promicanje ulaganja koja, između ostalog, otvaraju nova radna mjesta

U Poduzetničkom inkubatoru Virovitica danas (četvrtak) se održao Lider investicijski forum – Lider invest istok. Glavni urednik poslovnog tjednika Lider i član Stručnog odbora Lider investa Miodrag Šajatović pozdravio je okupljene među kojima su bili zamjenica gradonačelnika Grada Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, predsjednik HGK Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok, ravnateljica Razvojne agencije Virovitičko-podravske županije VIDRA Emina Kovač, direktorica Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije Neda Martić, investitori, studenti Veleučilišta u Virovitici i ostali.

Također, rekao je nešto više o samom projektu Lider Invest koji je izbor najboljih velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija u Hrvatskoj, a cilj mu je promicanje ulaganja koja otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodatnu vrijednost.

WhatsApp-Image-2022-03-31-at-14.22.12-Custom

– Ovu akciju, odnosno izbor najboljih proizvoda i investicija, počeli smo prije sedam godina. Poštujemo sve dijelove gospodarstva, ali zaista mislimo da je industrija, pogotovo proizvodnja za izvoz, temelj na kojemu se treba graditi nacionalna ekonomija. Idemo po Hrvatskoj i potičemo poduzetnike, a ima ih mnogo koji su investirali u nove pogone i proizvodne linije, da se jave te ih na kraju godine nagradimo. Svake godine damo otprilike deset nagrada u različitim kategorijama i dosad se pokazalo da od tih 60-ak firmi koje su dobile nagradu niti jedna nije u problemima. Sve odlično posluju i dokaz su da onaj koji investira u industriju, pogone i proizvodnju, ima budućnost– zaključio je Šajatović.

Okupljenima se obratio i predsjednik HGK Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša.

– Aktivnosti Gospodarske komore već su niz godina usmjerene upravo u segment privlačenja investicija, promociju potencijala Republike Hrvatske i konkretnih prilika te privlačenju pouzdanih ulagača. Strani ulagači, kada se obraćaju Hrvatskoj gospodarskoj komori, prije svega žele dobiti informacije i podatke o potencijalnim lokacijama za provedbu svojih projekata i ulaganja koje im služe za analizu i usporedbu tih lokacija za njihova ulaganja. Stoga, Hrvatska gospodarska komora je ključan izvor informacija za, s jedne stane, institucije te tvrtke s druge strane, kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini– istaknuo je Pleša.

WhatsApp-Image-2022-03-31-at-14.22.13-CustomManifestaciju je svečano otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Virovitice Vlasta Honjek-Golinac koja je istaknula kako je grad Virovitica grad koji ulaže u poduzetništvo i stvara pozitivno okruženje za razvoj istog.

– Imamo našu razvojnu agenciju VTA kojoj se mogu javiti svi poduzetnici i investitori, gospodarstvenici i poljoprivrednici, a ona, uz županijsku agenciju VIDRA, služi za mjere potpore, služi da dobiju informacije, da se prijavljuju na projekte. Osim toga, grad Virovitica za mlade investitore u našim zonama je omogućio zemljište do jednu kunu, čime pokušavamo privući nove poduzetnike i to najviše s naše lokalne sredine. Meni je neizmjerno drago što su naši privatnici počeli koristiti naše zone i što ostaju u našem gradu. Virovitica se gospodarski širi i raste– zaključila je V. Honjek-Golinac i službeno proglasila manifestaciju Lider invest istok otvorenom.

Nakon uvoda u panel “Izazovi poslovanja u vremenima nestabilnosti” koji je održala profesorica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, ekonomska stručnjakinja i članica stručnog odbora Lider investa Marijana Ivanov, održan je Okrugli stol na temu kako stvoriti poticajno okruženje za investicije unatoč svim preprekama.

WhatsApp-Image-2022-03-31-at-14.22.13-2-CustomJedan od sudionika Okruglog stola, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok, istaknuo je na koji način Virovitičko-podravska županija doskače trenutnim izazovnim vremenima u kojima živimo.

– Što se tiče same energetske krize u poljoprivredi, mi smo tu u komunikaciji s našim poljoprivrednicima cijelo vrijeme. Apeliramo na Ministarstvo da uvede dodatne vaučere za poljoprivredu vezano za porast cijena. Ono što je dobro u svemu tome je što je i rast cijena samih poljoprivrednih proizvoda dosta velik tako da možemo očekivati da će ova godina biti još donekle dobra, što se tiče same sjetve i poljoprivredne proizvodnje, a za iduću godinu ćemo vidjeti kako će se ponašati ti energenti te ćemo sukladno tome i mi reagirati– zaključio je Mijok.

Na dvije velike krize koje su utjecale na cijeli svijet, pandemiju koronavirusa i rat u Ukrajini i njihov utjecaj na poslovanje, osvrnuo se i jedan od sudionika Okruglog stola “Investitori i dobri primjeri iz prakse”, direktor Spider grupe Denis Nemčević.

WhatsApp-Image-2022-03-31-at-14.22.18-Custom– Kaže se da je svaka kriza ujedno i prilika. To se točnim pokazalo i za Spider Grupu. Unatoč problematici koju nam je donijela pandemija koronavirusa, pošto smo mi u proizvodnji čajeva, ona je ustvari i dovela do nekih poboljšanja i pozitivnih efekata u poslovanju. Trenutni rat u Ukrajini nitko ne želi i teško je predvidjeti njegove dugotrajne posljedice. One se zasad nisu odrazile na naše poslovanje. Mi poslujemo i sa Rusijom i sa Ukrajinom, to je jedan od manjih segmenata poslovanja tako da nije uvelike utjecalo na poslovanje, no naravno da se svi skupa bojimo što će to potencijalno donijeti u budućnosti. Mi u ovoj krizi odlično poslujemo, upravo smo pred jednim velikim investicijskim ciklusom koji bi nas trebao još dodatno učvrstiti našu konkurentsku prednost i dati nam stabilnost u proizvodnji čajeva u branši u kojoj jesmo. Samim time ne bi trebalo biti problema za Spider grupu, no da su vremena turbulentna i izazovna, to svakako jesu. To je također prilika da ojačamo i još bolje se pripremi za vremena koja će nam doći– rekao je Nemčević.

(www.icv.hr, eat)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content