Održana redovna godišnja izvještajna skupština KUD-a ”Podravina” Čađavica

Kulturno-umjetničko društvo ”Podravina” Čađavica u subotu, 12. ožujka, u Mjesnom domu u Čađavici, održalo je svoju redovnu izvještajnu godišnju skupštinu.

Nakon pozdravnih riječi predsjednice KUD-a Valentine Predrevac, koja je istaknula da je osnovna djelatnost društva očuvanje kulturne baštine čađavačkog kraja te da se u tom smjeru treba raditi i dalje, skupština je nastavila s radom po usvojenom dnevnom redu formirajući Radno predsjedništvo, Verifikacijesku komisiju, zapisničara i ovjerovitelje zapisnika.

Skupštinom je rukovodila Danijela Šimić, potpredsjednica KUD-a, izvješće o radu za 2021. te plan rada za 2022. godinu iznijela je Mateja Juran, dok je opsežno financijsko izvješće za 2021. i financijski plan za 2022. godinu obrazložio blagajnik Željko Dudović.

– Nažalost zbog pandemije i epidemiološke situacije koja nas je sve zahvatila, nismo imali puno nastupa, ali nismo bili neaktivni. U 2021. godini odradili smo 20 probi sa voditeljem. Kako ne bih baš posve neaktivno proveli proljetni period, KUD se aktivirao na drugi način. Organizirale su se radne akcije u KUD-ovim prostorijama u Domu udruga, kao i uređenje njegove okolice. Prijavili smo našu podupiruću članicu Bernardu Erdec na 2. online izložbu pisanica koju je organizirala Udruga ”Čuvarice kulturne baštine” Kladare. Tu se radilo o 8. izložbi pisanica i matkanje pisanicama te o 1. međunarodnoj izložbi pisanica. Pisanica naše Bernarde pronašla je svoje mjesto u brošuri gdje je objavljena jedna fotografija prekrasne rukom oslikane pisanice. Također, naše najmlađe članice KUD-a Klara Bučanac i Magdalena Obšivač u narodnim nošnjama upriličile su i otvorenje Dječjeg vrtića ”Lipa” Čađavica. Nakon potpisivanja Ugovora o dodjeli financijske potpore od strane Općine Čađavica i Virovitičko-podravske županije u svibnju 2021. godine, KUD ”Podravina” Čađavica potpisao je Ugovor o financijskoj potpori i s Ministarstvom kulture. Sredstvima Županije nabavile su se futrole kako bi se zaštitile vrijedne tambure, dok su se sredstvima Ministarstva izradili novi ženski čađavački oplećci. KUD je sudjelovao na obilježavanju projektnog dana Eko škole, odnosno na uređenju parka u Čađavici koji je obilježen u organizaciji naše Osnovne škole Davorin Trstenjak , Volonterskog centra Osijek i Zaklade Slagalica. Sljedeća aktivnost bila je kulturna manifestacija pod nazivom ”Terezijana 2021.”, koja je održana u lipnju u gradu Bjelovaru. Na navedenoj manifestaciji, točnije smotri zaprega pod nazivom ”Nek’ krenu konji gizdavi” i ”Svečanoj carskoj povorci – dolazak carice Marije Terezije”, sudjelovale su naše aktivne članice Nikolina Molnar i Vanesa Grabar, zajedno s predstavnicima Udruge slavonskih uzgajivača hladnokrvnih konja Čađavica Josipom Dugajom i Robertom Šomođijem, te smo svi zajedno još jednom uspješno prezentirali čađavičku narodnu nošnju. U rujnu je KUD nastupio na 10. ”Pekmezijadi” i sportskim igrama hrvatskih branitelja pod nazivom ”Pekmezom protiv stresa” u Dugoj Međi, te na ”Zagorskim jesenima 2021.” u Josipovu. Članovi KUD-a okitili su i adventski vijenac u centru mjesta te sudjelovali u uređenju crkve. Prijavili smo program na natječaj Ministarstva kulture za 2022. godinu, ”Nabava/izrada ženskih dijelova čađavičke narodne nošnje” i to 10 pregača i 5 suknji (rezultate natječaja još uvijek čekamo budući da do danas nisu objavljeni). Izvršen je popis imovine (inventura) KUD-a sa stanjem na dan 31.12.2021. godine te iz istog možemo zaključiti da smo u prethodnoj godini nabavili dosta opreme za članove (15 ženskih oplećaka, 10 pari papuča i dokoljenki, futrole za sve tambure, jakne za aktivne članove KUD-a) – izneseno je u izvješću o radu KUD-a za 2021. godinu.

Plan rada za 2022. godinu, između ostalih aktivnosti, svodi se na sustavno vježbanje i pripremanje koreografije, učenje sviranja tambura mladih tamburaša, javne nastupe, organiziranje smotre folklora, praćenje i nominacija na adekvatne natječaje u svrhu ostvarivanja dodatnih sredstava udruzi, izrada dijelova narodne nošnje te ostale aktivnosti vezane za rad KUD-a.

Vezano uz financije koje su bile dostatne za izvršene aktivnosti, predsjednica KUD-a Valentina Predrevac zahvalila se Općini Čađavica na čelu s općinskim načelnikom Mirkom Rončevićem, Virovitičko-podravskoj županiji i Ministarstvu kulture, koji su uvelike pridonijeli radu društva. Zahvala je upućena i donatorima koji su uvijek dobro došli. Tako su samo lijepe riječi upućene lokalnom poduzeću Eko cvijet d.o.o. Starin koje je doniralo KUD i to s pozamašnim iznosom od 5.000,00 kuna. Zahvala je upućena i ostalim donatorima: PG Sajko i Sajko obrt za poljoprivredu koji su članovima KUD-a donirali majice, te tvrtki Jukić d.o.o. Čađavica na kojeg članovi KUD-a uvijek mogu računati. Riječi zahvale upućene su i voditelju Igoru Juranu na požrtvovnom radu, redovnim dolascima i aktivnostima na probama, a ponajviše na razumijevanju na pomalo nestašnim i razigranim članovima  tinejdžerske dobi.  

Sva izvješća su jednoglasno usvojena, a članovi su se nakon završetka skupštine plesom i pjesmom zabavili kako to i dolikuje mladom i veselom folkloraškom društvu.

(www.icv.hr, adf, žp, foto: Ž. Predrevac) 

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content